25 juni 2019 om 16:09
Luister naar

Werking van ASMR-filmpjes op YouTube is gebaseerd op verbondenheid met je ouders

Mijn mobiel is mijn herder. Het ontbreekt mij aan niets.

Hij laat mij rusten met prachtige muziek in mijn oren.

Hij voert mij langs mooie plaatjes op Pinterest,

Hij voorziet in mijn behoeftes, hij leidt mij met Google maps langs veilige paden.

Hij geeft mij nieuwe krachten.

Al gaat mijn weg door een donker dal,

Ik vrees geen gevaar want mijn mobiel is bij mij.

Zijn aanwezigheid in mijn jaszak geeft mij moed.

Hij nodigt mij aan Whatsappgesprekken voor het oog van mijn non-followers.

Hij trilt mijn handen met liefde. Mijn inbox vloeit over.

Geluk en verbinding volgen mij alle dagen van mijn leven.

Ik keer terug in het huis met Wifi tot in lengte van dagen.

Ik kreeg deze ode aan de smartphone van een studente in mijn mailbox als reflectieopdracht na een gastles in een tussenjaar. Hoe vaker ik deze ‘Psalm’ lees hoe meer ik het met haar eens ben. Meer dan tweehonderd keer per dag nemen we onze digitale herdersstaf in de hand op zoek naar het goede leven. Als een stel verloren schapen zoeken we online ons heil.

ASMR voert mij langs rustige wateren

Generatie Z kijkt op dit moment massaal ASMR YouTube filmpjes om het stresslevel naar beneden te krijgen of om in slaap te vallen. Zoals de populaire video’s van de 11-jarige vlogger Nanou. Ze maakt samen met haar 16-jarige broer Noah ASMR-video’s. In de filmpjes fluistert het meisje zachtjes haar verhaal. Het is een soort fluister-zen, waarbij de zachte stem in combinatie met geluidseffecten zoals het strelen van een kam rustgevend werkt en een ‘tintelend’ gevoel geeft. Jongeren reageren enthousiast op haar video’s.

‘Ik vind het zo fijn als je wat trager spreekt zoals in deze video, geeft me extra veel tingles :) ’

‘Dankjewel Nanou voor deze trage rustige video, helpt me enorm om te ontspannen.’

Een onderzoeker stelt: ‘De hele werking van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) is gebaseerd op je verbondenheid met je ouders. De reden dat mensen zich relaxed voelen als ze naar ASMR op YouTube luisteren, is omdat het gedrag van deze mensen veel lijkt op dat wat een ouder zou vertonen – met zorgzame blikken, zachte spraak en rustgevende handbewegingen. Het is patroonherkenning: onze brein herkent het patroon van iemand met een zacht gefluister, en dat vinden we rustgevend.’

Mukbang nodigt mij aan tafel

Smakelijk eten! In een goede mukbang video wordt gesmakt, geslurpt, gebabbeld en uitgebuikt. De Youtuber zit achter een tafel vol eten. De camera is aan de andere kant van de tafel geplaatst, zodat de kijker het gevoel krijgt dat je daadwerkelijk bij hem of haar aan tafel zit. De eetfilmpjes waarin jongeren grote hoeveelheden eten naar binnen werken, veroveren al een tijdje de digitale wereld. Een groot aantal jongeren is enthousiast:

‘Het is gezellig, alsof je bij iemand aan tafel zit.’ Hij kijkt ze als hij alleen is en zelf zit te eten. ‘Ik neem dan meer de tijd voor m’n maaltijd. Het voelt alsof je samen met iemand eet in plaats van alleen.’

Mukbang is van oorsprong een Zuid-Koreaans fenomeen. Het woord is een samenstelling van ‘eten’ (muokda) en ‘uitzenden’ (bang song): een ‘eet-uitzending’ dus. Onderzoekers stellen: ‘Het zien van voeding brengt een hormonale reactie teweeg in ons lichaam. Onze speekselaanmaak wordt bevorderd, het maag-darmkanaal begint te werken en als we dan ook zelf erbij eten, kan er een geluksgevoel loskomen.’

Het is duidelijk, al gaat onze weg door een donker dal, wij vrezen niet want onze mobiel is onze herder. Ben je alleen? Geen probleem dan eten we toch samen via een Mukbang video? Ben je gestrest, ga relaxen in de grazige weiden van ASMR. Gelukzalig surf ik weer verder over het wereldwijde web, aan de slag, mijn inbox vloeit over.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..