12 juli 2019 om 10:11
Column
-
Luister naar

Marinde van der Breggen: De morgenstond heeft goud in de mond

Ooit had ik er een hekel aan, voor zeven uur in de ochtend uit de veren. Noem het een overblijfsel van de puberteit of het gevolg van tot in de late uurtjes ­papers schrijven en tentamens leren in de studententijd. Nee, de ochtenden en ik waren geen vrienden.

Maar hoe meer ik mij richting het ­grotemensenleven begaf, hoe vaker ik mijn bed achter me moest laten en g­ekleed, gekapt en al, de buitenwereld onder ogen moest zien voor de kleine wijzer de zeven voorbijgekropen was.

En hoe vaker ik dat deed, hoe meer ik van de ochtenden begon te houden. Want in de ochtend ziet de wereld er anders uit.

Het is het tijdstip van de dag waarop alles nog kan gebeuren. Je hebt nog geen tijd verspild aan onnozele dingen, alles wat je wilt bereiken, ligt nog voor je open.

De ochtend staat bol van de verwachtingen voor weer een nieuwe dag. Op straat tref je mensen met een doel: hardlopers die vastbesloten zijn te trainen, ook al moeten ze straks aan het werk; fietsers met een aktetas op de bagagedrager die op weg zijn naar kantoor; wandelaars die hun hond uitlaten om daarna de ochtendkrant uit de brievenbus te trekken.

Als ik me op zo’n tijdstip buiten begaf, voelde het alsof ik deel uitmaakte van een geheime club. Wanneer ik iemand toeknikte, was dat met een blik van verstandhouding. ‘Jij en ik, wij kennen de magie van de ochtend.’

In de zomer, als het al vroeg licht is, is de morgen nog mooier. De vroege ­zomerochtend is als een dorp waar ­iedereen je groet. Waar het gras groener is en de vogels net iets harder ­fluiten. Waar de voorzichtige zonnestralen slechts een belofte zijn van de warmte die ze gaan verspreiden als de rest van de wereld straks wakker wordt.

De natuur voert een showtje op, en het is alsof de schoonheid daarvan net iets meer voor jou bestaat, omdat je haar met minder mensen hoeft te delen.

En dus neem ik in de zomer mijn ochtendkoffie het liefst mee naar buiten voor een wandeling door het bos of over de dijk in de buurt van mijn huis. Dan ben ik even deel van de geheime club die op de hoogte is van de waarheid van het spreekwoord: morgenstond heeft goud in de mond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Nederlandse benadering van mensen met twijfels over hun gender wordt steeds meer bekritiseerd

Het beleid om jonge mensen met genderdysforie met puberteitsblokkers te behandelen, wordt in steeds meer landen herzien, ziet Bart Jan Spruyt. Hij betreurt dat die kentering bij Nederlandse politici niet doordringt.