Het verhaal van 2015 gaat over dood en hoop

Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Welk verhaal in deze krant trok in 2015 online de meeste aandacht? Je zou verwachten dat het een van die vele indrukwekkende gebeurtenissen is. Aanslagen, vluchtelingenstromen. Maar dat is het niet. 

Gelukkig niet. Het verhaal dat in 2015 bij lezers op internet het meest geliefd was, is een bijzonder en hoopgevend verhaal. Het is het interview met de 27-jarige Robert Heij. In de prachtige serie ‘Houvast’ geeft Robert in de krant van 4 juni antwoord op de belangrijkste levensvraag: Wat is uw houvast in leven en in sterven? Zijn antwoord maakt indruk. Robert, net een halfjaar getrouwd en aan het begin van zijn carrière, is op dat moment ernstig ziek. Tien dagen na het interview zou hij overlijden.

Robert vertelt openhartig over de dood die op hem afkomt, over zijn vertrouwen op God, maar ook over zijn twijfels (‘Waarom nú’). Het is een verhaal op de rand van het leven, maar vol hoop. Een mooie passage uit dat interview herhaal ik graag: ‘Ik geloof stellig dat er een hemel is, en dat ik daar goed aan zal komen. Ik belijd Christus, en mag geloven dat God mij in zijn hemel binnenhaalt. Als ik daar eenmaal ben, kan ik mij niet meer druk maken waarom Iemand mij naar die mooie en prachtige hemel heeft gehaald. Dan zal ik er vrede mee hebben, en blij zijn dat ik er ben.’

De dood speelt een opvallende rol in de lijst van de populairste webverhalen van 2015. Op de vierde plaats in de lijst staat het overlijden van de 47-jarige Peter van der Veer, zoon van EO-presentator Arie van der Veer. Iets verderop, op de tiende plaats, het bericht over striptekenaar Dokus (Jo de Putter) die op 45-jarige leeftijd overleed.

Het is bijna wrang, dat dit soort verhalen het goed doen in de top 25. Maar ze staan er, als getuigen van de dood die ons raakt. En naar de keel grijpt en benauwt. Maar niet kan vasthouden, omdat er hoop is. De hoop waar ook Robert Heij van getuigde.

Links

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?