De Klaar-met-regeren-pil. Want je bent er als weldenkende minister weleens klaar mee

Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het is een veelvoorkomend probleem, dat de bewindslieden onder u ongetwijfeld zullen herkennen: je termijn zit er bijna op, je hebt al een hele rits moeilijke wetten door twee Kamers geloodst, je hebt relletjes overleefd, lange nachtelijke vergaderingen doorstaan, het uitgehouden met een irritante oppositie en een nog irritantere coalitie. En dan móét je nog een paar maanden tot de volgende verkiezingen. De meesten zullen het niet hardop durven zeggen, maar feit is dat je dan weleens denkt: ‘Ik ben er eigenlijk wel klaar mee.’ Hoog tijd dat we dat taboe eens doorbreken en pleiten voor een Klaar-met-regeren-pil.

chagrijnig

Uiteraard mag zoiets niet over één nacht ijs gaan. Nieuw op te leiden terugtreedhulpverleners moeten toezien op een correcte abdicatie. Zij staan de bewindslieden bij en voeren lange en diepgravende gesprekken met hen, om te zien of hun terugtreedwens authentiek en autonoom is. Dit om te voorkomen dat zij alleen maar willen terugtreden omdat – ik noem maar een volmaakt hypothetisch voorbeeld – zij chagrijnig zijn omdat hun partner zijn lucratieve, uit hun ministeriële budget betaalde functie moest neerleggen. Zoiets is vaak simpel te verhelpen met middeltjes die bij elke apotheker te krijgen zijn, zoals een Geef-de-journalistiek-de-schuld-zalfje, desnoods aangevuld met enkele sessies Praat-recht-wat-krom-is-therapie. Zit gewoon in het basispakket.

Met die authenticiteit zit het wel snor; een beetje terugtreedhulpverlener heeft het natuurlijk zo door of je écht wilt. Lastiger te controleren, zo moet ik toegeven, is dat punt van autonomie. Want tja, hoe weet je nu of zo’n minister of staatssecretaris het echt helemaal zelf bedacht heeft? Hoe voorkomen we subtiele of minder subtiele druk uit de naaste omgeving? Het is niet moeilijk je een situatie voor te stellen waarbij de premier in de wandelgangen tegen zo’n man of vrouw zegt: ‘Zeg, je hebt de Kamer nu meer dan eens vals voorgelicht over schimmige deals op jouw ministerie, je hebt een gerenommeerd wetenschapper publiekelijk door het slijk gehaald en daarvoor je excuses voor moeten aanbieden … Heb jij nou nooit zoiets van: ik ben er eigenlijk wel klaar mee?’ Wederom een volstrekt hypothetisch voorbeeld, hè.

tegen vooruitgang

Toch: wij moeten blijven geloven in de volmaakte autonomie, dat de mens – ook wanneer hij/zij in een dusdanig deplorabele toestand is dat hij/zij denkt aan zelfabdicatie – nog op basis van zuiver rationele argumenten en zonder enige invloed van buitenaf die beslissing helemaal zelf kan nemen. Tjonge, als we daar toch al niet meer in zouden geloven, dan konden we ons verlichte liberalisme wel aan de straatkant zetten, nietwaar!

Vraag is nu vooral: hoe krijgen we publiek en politiek rijp voor deze nieuwe mijlpaal voor de humaniteit? Argumenten alleen zijn niet genoeg; we moeten vooral hartverscheurende, al-te-menselijke verhalen vertellen. Hashtag #voltooidregeren. ‘Dit is Eline Kapitein (de naam is om privacy-redenen gefingeerd). Eline werd tot driemaal toe getroffen door een motie van wantrouwen. En nu raakte haar man ook nog eens zijn inkomen kwijt door een item in een satirisch televisieprogramma. Eline is klaar met regeren.’ Denkt u de vioolmuziek en close-ups van betraande ogen er zelf even bij?

Het valt te voorzien dat de Klaar-met-regeren-pil op een breed draagvlak kan rekenen. Wie zal er überhaupt op tegen kunnen zijn? Ja, de ChristenUnie en de SGP zullen wel weer dwarsliggen. Maar daar hoeven we ons niet al te druk om te maken. Dat zijn immers christenen, die zijn sowieso tegen vrijheid en vooruitgang, dus naar hen hoeven wij bij voorbaat niet te luisteren. Dan zul je zien dat er nog een SP-Kamerlid roet in het eten probeert te gooien met een tweet waarin van een hellend vlak gerept wordt. Maar die bedelven we gewoon onder kilo’s hoon en morele verontwaardiging. Of we bieden ook dwarse parlementariërs een pilletje aan. Geheel vrijblijvend, dat spreekt.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?