28 april 2018 om 03:00
Luister naar

Column: Grensoverschrijdend

Keith Bakker met zijn Amerikaanse accent … Ooit vond ik hem best geweldig. Hij was zo zichzelf, zo geaard, dacht ik als hij voor tv was. Hij kon ook mooi praten over het christelijke geloof en trad op als de wijze pedagoog tegenover moeilijk opvoedbare pubers. Maar toen werd hij veroordeeld, voor seksueel misbruik als hulpverlener van zijn verslavingskliniek. Het was weer een les in relativering. Wat iemand van zichzelf etaleert, of wat van iemand naar buiten komt, is nóóit het hele verhaal. Dat geldt trouwens bij positieve én negatieve beeldvorming.

Deze week figureerde Keith Bakker plots weer op tv, in de documentaire Jolene. Jolene is een jonge Amsterdamse vrouw met veel chaos en geweld in haar leven, en met een ontwapenende kracht om zich erdoorheen te slaan. Jolene zag in Keith Bakker, haar ex-stiefvader, de enige vaderfiguur in haar leven. Maar toen ze hem nodig had, besteedde hij geen aandacht meer aan haar, terwijl hij wél de geweldige tv-opvoeder uithing. Zo bleek in deze documentaire opnieuw hoe misleidend televisie kan zijn.

Keith Bakker blikte terug op die tijd, daartoe gedwongen door Jolene. Hij zei, afgezien van zijn gevloek, nuttige dingen. En de psychologische inzichten die hij debiteerde, waren misschien de ‘spijker op zijn kop’, zoals Pauw zei in zijn talkshow. Maar ik kon er niet meer in geloven. Bakkers analyses klonken mij nu in de oren als veilige bezweringsformules.

Bill Hybels, de beroemde voorganger van Willow Creek nabij Chicago, is ook van zijn voetstuk gevallen. Klachten jegens hem over grensoverschrijdend gedrag krijgen althans steeds bredere steun. Ooit ben ik voor het Nederlands Dagblad naar een conferentie in zijn kerk geweest. Uit de halve wereld waren kerkelijk werkers toegestroomd, om van Hybels te leren hoe een kerk aantrekkelijker kon worden.

Hybels was de celebrity. Je kon hem niet even aanschieten. Na een toespraak verdween hij schielijk, beschermd door een kring van medewerkers. Best begrijpelijk voor iemand die een gehoor van duizenden had kunnen kweken. Dan is het ondoenlijk je door iedereen te laten aanschieten. Dan ga jíj bepalen hoe en met wie je in contact treedt.

Het zijn sterke schouders die deze macht kunnen dragen. Hybels leek het te kunnen. Daarom is het schokkend dat nu, na al die jaren, toch naar buiten komt dat hij mogelijk grenzen heeft overschreden in ontmoetingen met vrouwen.

Een bekende reactie is dan: een (mannelijke) pastor moet ook nooit alleen met een vrouw in een afgesloten kamer gaan zitten – Billy Graham deed dat ook niet. Het stoort me. Het een-op-eengesprek wordt zo bij voorbaat in een onbetamelijk spanningsveld gezet (zoals dat onder moslims al met oogcontact tussen een man en een vrouw kan gebeuren).

Wat goed was voor Billy Graham, is nog niet goed voor iedereen en voor alle tijden en plaatsen. Het gaat er uiteindelijk om wat de gesprekspartners van een een-op-eengesprek maken. Als de pastor zichzelf of de ander daarin niet kan vertrouwen, moet hij zo’n gesprek niet aangaan. Ik heb daarom in deze discussie getwitterd naar Amerikaanse christenen: Goddank zijn er pastors die een-op-eengesprekken durven aangaan en zich daarbij betrouwbaar tonen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..