Aagje: Een snufje zout

Columns

Janneke Smits heeft een keukenprobleem. In recepten gaat het vaak over een snufje zout, maar hoeveel is een snufje? En hoezo moet er eigenlijk zout in zoete cake of taart?

Ik snap dat probleem heel goed. Recepten hebben het ook over een eetlepel van dit of een kopje van dat, maar een eetlepel is bij oom Age heel wat anders dan bij mij; je wilt geen mosterdsoep eten als oom Age in de buurt van het aanrecht was. Vaak staat er ook: breng op smaak met peper en zout. Hoezo, wie zn smaak is dat? Koken doe je toch deels op je gevoel. Een eetlepel staat voor 15 milliliter of cc, een theelepel is 5 cc. En een snufje is de hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden. Het woord stamt uit de tijd van de snuiftabak. Een beetje tabak tussen duim en wijsvi …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?