28 maart 2020 om 03:00
Rikko Voorberg
beeld Dick Vos
Luister naar

Rikko Voorberg: Wat als het drie jaar duurt?

Als het nou geen 3 weken duurt, maar 3 maanden? Niet tot 6 april, maar tot 6 september? Niet tot 2020, maar tot 2023? Of langer? Een onvoorstelbaar idee voor mij, voor de meesten van ons Europeanen. Zou je dan al die tijd verbinding maken met je familie via een schermpje? En wat als er dan iets met hen gebeurt? Kun je er dan naartoe? Naar hun ziekbed, hun begrafenis, hun bruiloft? Altijd videobellen met de angst en onzekerheid? Ik vind drie weken al veel, laat staan drie maanden of drie jaar.

Natuurlijk is het onvoorstelbaar, zegt de Syrische kunstenaar Khaled Akil, en ik hoop dat het je bespaard blijft. Maar weet dat velen van ons als vluchteling dit drie weken, drie maanden, drie jaar of zelfs negen jaren doen. Al die tijd via dat karige schermpje van je telefoon contact maken. Voel je hoe afhankelijk je bent van je verbinding? Van je telefoon? Voel je iets van de noodzaak van dat ding? Daarom liepen al die mannen en vrouwen met zo’n ding. En sommige Europeanen maar mopperen op vluchtelingen met telefoons. Snap je het? Niet dat ik het je gun, ik hoop dat het zo snel mogelijk voorbij is voor jullie. Maar voel je het?

Een Afghaanse jongen had een beetje moeten lachen, vertelde hij, om Europa. Met treurnis ook, hoor. Hij gunde het niemand, dat virus. Maar hij had met zijn vrienden altijd gedacht dat Europeanen een betere mensensoort waren. Zij hadden in Afghanistan alleen maar oorlog gekend, steeds weer vluchten, corrupte bestuurders, dat hadden die Europeanen allemaal niet. Die zaten waarschijnlijk toch gewoon beter in elkaar.

Toen kwam Corona. Men vocht om wc-papier, echt? Wc-papier notabene, überhaupt al een dramatisch smerige westerse uitvinding voor hen die altijd water gebruiken om zich schoon te maken, maar erom vechten, terwijl de warenhuizen vol liggen? Waren dat Europeanen? En dan Tsjechië, dat land had een konvooi met 100.000 medische maskers geconfisceerd dat vanuit China op weg was naar Italië. Dat is nog eens hamsteren op niveau. Toen er ophef over ontstond, stuurden ze toch maar de hele lading door naar de Italianen. Het wachten is nog op Nederlanders die hun wc-papier met frisse tegenzin voor de deur van de supermarkt opstapelen.

Kun je de grenzen niet over? Betekent je paspoort opeens bitter weinig meer? Een negatief reisadvies voor alle andere landen in de wereld? Zij weten er alles van. Onvergelijkbaar hoor, de vluchteling en de Europese quarantaine-lijder. Wij hebben nog een minister-president die zich druk maakt om ons en die dat oplost met quarantainemaatregelen. Zij hebben er één die zich ook druk maakt om hen, maar dat oplost met bommengordijnen en martelcellen. Er is nog steeds verschil. En het leed hier is er niet minder om. De angst, de onzekerheid, het verlies en het schrijnende verdriet. Sowieso kun je leed niet vergelijken. Maar als het wederzijdse begrip groeit tussen mensen, dan is dat een heel kleine troost. Het verschil is een heel klein beetje kleiner geworden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.