Zwitsers zwichten voor druk EU en pasen wapenwetgeving en belastingstelsel aan

<p>V.l.n.r. Zwitserse minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset, bondspresident Ueli Maurer en minister van Justitie Karin Keller-Sutter</p> Buitenland

V.l.n.r. Zwitserse minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset, bondspresident Ueli Maurer en minister van Justitie Karin Keller-Sutter

| beeld epa / Peter Schneider
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Zwitserse kiezers hebben een duidelijk signaal afgegeven dat zij positief staan tegenover Europa. Ze stemden in een referendum in met wijziging van de wapenwetgeving en de belastingregels voor grote multinationals.

Bern

Daarmee komt Zwitserland tegemoet aan nadrukkelijke wensen van de Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Bijna twee derde van de kiezers stemde zondag voor een voorstel om de Zwitserse wapenwetten meer in lijn te brengen met die in de EU. ­Zwitserland is weliswaar geen EU-lid, maar maakt wel deel uit van de ­Schengenzone, waarbinnen paspoortloos personenverkeer tussen een aantal Europese landen is toegestaan. Ook valt Zwitserland onder de Dublin-regeling voor asielzoekers.

Sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 doden en me …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?