Zo wordt Frans Timmermans voorzitter van de Europese Commissie

<p>Frans Timmermans</p> Buitenland

Frans Timmermans

| beeld afp / John Thys
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Frans Timmermans wil de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden. Deze week spraken de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten er tijdens een diner in Brussel voor de eerste keer over. Weinigen twijfelen aan de politieke en bestuurlijke ervaring van de huidige vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Kan hij echter staande blijven in het machtsspel dat nu losbarst? Hieronder de route naar het voorzitterschap in vijf stappen.

1. maak van je hart geen moordkuil

Voorzitter worden van de Europese Commissie – welke politicus wil dit niet? De instelling telt 28 commissarissen, die gaan over talloze zaken, van minder wegwerpplastic tot handelsakkoorden met Canada en Japan. De voorzitter heeft dus een zware stem bij het vaststellen van de koers van de EU, al was het alleen al omdat hij bepaalt wat de komende vijf jaar de speerpunten van de commissie zijn.

Anders dan de huidige christen­democratische voorzitter Jean-Claude Juncker wil Timmermans als EC-voorzitter de EU naar links trekken. ‘Dit Europa moet w …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?