Zeven miljoen boete voor gebedsfraude in de VS

Buitenland
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Zakenman Benjamin Rogovoy uit Seattle moet zeven miljoen dollar terugbetalen aan 125.000 gedupeerden. Hij liet de mensen betalen voor gebed en maakte reclame met nepverhoringen en niet-bestaande aanbevelingen.

Seattle

‘Ik geloof in de kracht van het gebed’, zegt Bob Ferguson, de openbare aanklager van de Amerikaanse staat Washington, ‘maar niet in onwettige zaakjes die mensen beroven van hun geld.’ Het is uitzonderlijk dat een Amerikaanse officier van justitie zich zo open uitspreekt over een zaak die nu al mondiaal bekend is geworden. Zo bekend dat het Britse dagblad The Guardian er in een week twee artikelen over schreef.

Benjamin Rogovoy uit Seattle exploiteerde jarenlang drie websites, waarmee hij tegen de 200.000 mensen geld uit de zak klopte. Een was een donatievangnet dat de ‘Christian National Church’ heette. Een kerk was dat niet, maar een collectezak zeer zeker. Daarnaast opereerde het Consumer Complaint Agency (CCA), een klachtenbureau tegen bedrijven als je je bekocht voelde door een van hun producten. Ruim 40.000 mensen betaalden 25 dollar en hoorden niets meer.

getuigenissen

Het meest succesvol was een Spaanstalige en Engelstalige website die christianprayercenter.com heette. Met een betaling van tussen de 9 en 35 dollar konden mensen zich verzekeren van gebed van ‘tienduizenden’ gelovigen en bijstand van pastor Carlson of dominee Johnson. Behalve predikanten bood de site ook getuigenissen, van uiteenlopende aard. Mary C. uit Lexington, Kentucky had de loterij gewonnen dankzij gebed. Santos M. uit Bonfay, Florida, zag zijn diagnose (het hi-virus) bij een volgende test opeens negatief worden.

Alleen een ziek meisje genas niet, na gebedsbetaling. Ze genas ook niet toen ongevraagd nog honderden dollars werden afgeschreven van de creditcard van haar ouders. Ze bleef maar stervende. De ouders schreven eind 2014 een brief aan het Openbaar Ministerie van Washington State. Ze blijven anoniem, het lot van hun dochter vermelden ze ook niet.

Zakenman Rogovoy was nog niet zo simpel aan te pakken. Hij had niets strafbaars gedaan want iedereen had uit vrije wil gedoneerd en de financiële data verstrekt. Toch moet de gebedsmakelaar zeven miljoen dollar terugbetalen aan 125.000 gedupeerden. Als hij dat niet doet, wordt het alsnog een proces en dan is de boete een miljoen dollar en zes ton juridische kosten. Rogovoy en zijn advocaat Thomas Adams willen niet reageren in de media. De sites gingen donderdag offline; het Facebook-account (gestart in 2010, bijna 1,3 miljoen ‘likes’) doet het nog. Die belooft: voorbede, Bijbellessen, ‘agressieve outreach’ en ‘excellente christelijke gemeenschap’. <

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?