Luister naar

Zelfbestuur van Noord-Ierland loopt gevaar

Nieuws
Als de twee grootste partijen van Noord-Ierland niet snel tot een akkoord komen over het herstel van hun gevallen regering, dreigt deze regio van het Verenigd Koninkrijk zijn zelfbestuur weer gedeeltelijk kwijt te raken. In de Stormont, het parlementsgebouw in Belfast, wordt koortsachtig overleg gevoerd.
Tilly Dodds
woensdag 1 november 2017 om 03:00

Belfast

Al sinds januari zit Noord-Ierland zonder regering. Toen maakte de linkse, Iers-georiënteerde partij Sinn Fein een einde aan de coalitie met de conservatieve, Brits-georiënteerde Democratische Unionistische Partij (DUP). Sinn Fein trok de stekker eruit toen DUP-premier Arlene Foster verwikkeld was geraakt in een schandaal rond een subsidieproject voor groene energie. Maar ook na verkiezingen in maart, die nipt gewonnen werden door de DUP, bleken de beide partijen tot elkaar veroordeeld.

Pogingen om tot een nieuw akkoord te komen, verlopen echter uiterst moeizaam. Zo moeizaam dat de Britse minister voor Noord-Ierland, James Brokenshire inmiddels gedreigd heeft Noord-Ierland een begroting op te leggen. De eerste stap daartoe werd dinsdagmiddag gezet.

Het zou betekenen dat Londen weer meer invloed krijgt op het beleid in Noord-Ierland. Maandagavond verliep een door ­Brokenshire gestelde deadline, na een dag van koortsachtig overleg in de Stormont. Daarbij waren ook Brokenshire zelf en de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney aanwezig in een poging een doorbraak te bewerkstelligen.

extra tijd

Toen dat niet gelukt was, besloot Brokenshire de partijen extra tijd te geven. Volgens hem was er wel vooruitgang geboekt en hadden de partijen enkele ‘aanvullende verzoeken’ aan de regering in Londen gedaan, ‘die we moeten overwegen’. Enkele uren voordat besloten werd de deadline op te schuiven, had de Britse premier Theresa May verklaard herstel van het ‘gedelegeerd bestuur’ (devolution) te verkiezen boven terugkeer naar bestuur vanuit Londen (direct rule).

Dinsdag werd het overleg voortgezet.

Noch de Sinn Fein, noch de DUP willen terugkeren naar direct rule, maar allebei zijn ze vooralsnog niet bereid programmapunten op te geven die ze van groot belang achten.

Zo zei Sinn Fein-onderhandelaar Connor Murphy dat zijn partij het been stijf houdt waar het gaat om ‘rechten voor alle, burgers, inclusief taalrecht, erfrecht en homohuwelijk’. Hij verklaarde ervoor te willen zorgen dat, waartoe ook wordt besloten, ‘dat gebeurt op basis van het Goede Vrijdagakkoord’. In dat akkoord uit 1998 is onder meer vastgelegd dat de staatkundige toekomst van Noord-Ierland zou worden bepaald door de meerderheid van de Noord-Ierse bevolking en dat alle partijen slechts vreedzame middelen zouden gebruiken om hun doelstellingen te bereiken.

Ierse taal

De DUP op haar beurt liet weten dat er alleen vooruitgang kan worden geboekt als Sinn Fein haar harde eisen laat vallen. Die betreffen vooral de invoering van een wet die de Ierse taal in Noord-Ierland een rechtsstatus geeft gelijk aan die van het Engels. De DUP vindt dat zo te veel afstand wordt genomen van het Verenigd Koninkrijk en te veel toenadering wordt gezocht tot Ierland. Ook heeft de DUP grote moeite met de door Sinn Fein gewenste wetgeving ter legalisering van het homohuwelijk.

Inmiddels klagen andere Noord-Ierse partijen over gebrek aan openheid en transparantie bij het overleg in de Stormont. Ook zijn er klachten over de kosten. Hoewel het parlement al sinds januari niet meer functioneert, hebben de parlementariërs tot dusver gewoon hun salaris ontvangen. Naomi Long, leider van de Alliantiepartij van Noord-Ierland, heeft voorgesteld deze salarissen met 30 procent te verlagen, als er deze week geen overeenkomst wordt bereikt, meldde de BBC. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.