Wandelen naar gletsjer is voorbij

Teleurgestelde toeristen bij het hek over het pad dat voert naar de Franz Josef-gletsjer op het Zuidereiland (Nieuw-Zeeland). De wandelroute naar de gletsjer is, net als het pad naar de Fox-gletsjer, levensgevaarlijk door de snelle afsmelting van ijs, een gevolg van de opwarming van het klimaat. Buitenland
Teleurgestelde toeristen bij het hek over het pad dat voert naar de Franz Josef-gletsjer op het Zuidereiland (Nieuw-Zeeland). De wandelroute naar de gletsjer is, net als het pad naar de Fox-gletsjer, levensgevaarlijk door de snelle afsmelting van ijs, een gevolg van de opwarming van het klimaat. | beeld ap / Nick Perry
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen. Onder de belangrijkste toeristische attracties zijn twee gletsjers op het Zuidereiland; prachtig en ongewoon, omdat ze uit de bergen naar een gematigd regenwoud kronkelen. Ze staan bekend als een van de gemakkelijkst toegankelijke gletsjers ter wereld. Maar voor bergwandelaars dreigt verboden toegang.

Christchurch

De Fox- en Franz Josef-gletsjers, die beide ongeveer dertien kilometer lang zijn, smelten in rap tempo. Zo snel dat het voor toeristen, die van het fascinerende uitzicht willen genieten, te gevaarlijk is geworden om er vanuit het dal naar toe te lopen.

Daarmee komt er een einde aan een meer dan honderd jaar oude traditie. En door het aanhoudende warme weer van dit jaar wijst er niets op dat een ommekeer aanstaande is. Voor wetenschappers is het een nieuw voorbeeld van hoe de opwarming van de aarde het klimaat beïnvloedt.

Toerisme in Nieuw-Zeeland is booming. Vorig jaar trokke …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?