Luister naar

VS staken hulp Palestijnen via UNRWA

Nieuws
De Verenigde Staten betalen niet langer mee aan het UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties die zich specifiek richt op hulp aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.
Tilly Dodds
maandag 3 september 2018 om 03:00

New York

De Amerikaanse regering van president Donald Trump beschouwt het UNRWA als een ‘onherstelbaar gebrekkige organisatie’, zo lichtte ­Heather Nauert, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie, het besluit van de VS toe. Dat besluit betekent overigens niet dat de Palestijnen nu helemaal verstoken blijven van Amerikaanse hulp. Washington gaat bekijken hoe het, in samenwerking met andere organisaties, de Palestijnen steun kan blijven bieden.

Het UNRWA werd opgericht in 1949, nadat meer dan 700.000 Palestijnen ontheemd waren geraakt door de stichting van de staat Israël en de daaropvolgende Arabische oorlog, die erop gericht was de jonge staat te vernietigen. Het aantal door het UNRWA geregistreerde Palestijnse vluchtelingen is sinds 1949 toegenomen tot ruim vijf miljoen. Dit onder meer doordat de kinderen van gevluchte Palestijnen automatisch de vluchtelingenstatus erven, iets wat bij vluchtelingen uit andere gebieden niet het geval is.

Het UNRWA, ook wel de ‘grootste sociale dienst’ ter wereld genoemd, runt onder meer vluchtelingenkampen, verzorgt onderwijsprogramma’s, geeft schoolboeken uit, biedt medische zorg en helpt arme Palestijnse gezinnen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook, in Libanon en Jordanië. Veel van de circa 30.000 UNRWA-medewerkers zijn Palestijnen.

afhankelijk

Het besluit van de VS om geen geld meer te steken in het UNRWA betekent een fikse aderlating voor de VN-organisatie, want de VS zijn jarenlang zijn grootste donateurs geweest. Zij betaalden in 2017 364 miljoen dollar, ongeveer een derde van de UNRWA-begroting. De maatregel kan dan ook grote gevolgen hebben voor degenen die van de UNRWA-hulp afhankelijk zijn, onder wie honderdduizenden Palestijnse schoolkinderen.

Eerder dit jaar al halveerde president Trump de voor dit jaar geplande Amerikaanse bijdrage. Hij is van mening dat de groei van het aantal vluchtelingen die door het UNRWA geholpen worden, onhoudbaar groot is, en dat de organisatie dringend aan hervorming toe is. Bovendien vindt Trump dat de Palestijnen te weinig bereidheid tot vrede en onvoldoende dankbaarheid tonen.

Een UNRWA-woordvoerder noemt het besluit ‘bijzonder spijtig en ­teleurstellend’ en wijst de kritiek van de hand dat de UNRWA-programma’s ‘onherstelbaar gebrekkig’ zouden zijn. Het UNRWA is van plan een beroep te doen op andere donoren, om het ontstane gat te dichten. De organisatie denkt daarbij vooral aan Europese landen en landen in het Middden-Oosten. De woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud ­Abbas sprak van ‘een aanval op het Palestijnse volk’. ‘Israël steunt de stap van de VS’, zei een functionaris van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.