Vrede zoeken zonder Palestijnse staat

Buitenland
beeld ap / Ariel Schalit
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Al dik twintig jaar wordt ‘de tweestatenoplossing’ gezien als het vaste recept voor vrede tussen Israël en de Palestijnen – tot president Trump twijfel zaaide. Wat zijn de gevolgen als er gewoon geen Palestijnse staat komt? En wat betekent dat voor Israël? Al dik twintig jaar wordt ‘de tweestatenoplossing’ gezien als het vaste recept voor vrede tussen Israël en de Palestijnen – tot president Trump twijfel zaaide. Wat zijn de gevolgen als er geen Palestijnse staat komt? En wat betekent dat voor Israël?

Jeruzalem

Alsof hij de deur naar de totale ondergang had geopend: de opmerking van Trump over het vredesproces in het Midden-Oosten heeft voor flink wat rumoer gezorgd. Het was hem om het even, zei de Amerikaanse president, of de Israëliërs en Palestijnen nu één staat of twee staten wilden. Zolang ze er zelf maar tevreden mee zouden zijn.

Dik twintig jaar aan Amerikaanse en internationale diplomatieonderhandelingen leek hij hiermee zomaar aan de dijk te zetten. Sinds 1993 wordt er al onderhandeld over een Palestijnse staat op de Westoever en de Gazastrook die in vrede naast Israël zou moeten …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?