Voor christenen is het geen Arabische Lente

ERMELO - Christenen in het Midden-Oosten kunnen het zwaar krijgen zonder de bescherming van oude regimes. Als de regering van Syrië valt, raken ze hun enige toevluchtsoord kwijt. Wij houden ons hart vast.

In het Midden-Oosten zijn de dagen van Arabische heersers en hun regimes geteld. De Arabische Lente kostte al een aantal van hen het hoofd zoals in Egypte. Toch plukken niet alle bevolkingsgroepen daar de vruchten van. Want hoewel de heersers dictators waren, wisten ze wel minderheden, zoals christenen, redelijk te beschermen.

Het wegvallen van die bescherming zou een ramp kunnen worden voor christenen in de regio, zeggen deskundigen, onder wie de vermaarde Amerikaanse godsdienstsocioloog Philip Jenkins. Minderheden als de christelijke zullen in het gunstigste geval worden vervolgd en in het slechtste geval worden vermoord, en dit keer zullen ze nergens in het oosten een wijkplaats kunnen vinden, schrijft hij in zijn pas verschenen boek Het vergeten christendom.

Dat geldt helemaal als ze ook hun laatste toevluchtsoord, Syrië, kwijtraken. In dat land wonen iets meer dan twee miljoen christenen, met name afkomstig uit Irak. Als president Assad de controle verliest, zullen moslimgroepen om de macht strijden, zegt de organisatie Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen. Eén ding staat vast: er zal voor hen geen bescherming zijn.

tweede trauma

Het zou kunnen dat veel christenen besluiten te vluchten. Dat is eerder in de geschiedenis voorgekomen. In 1915 verlieten ze massaal Turkije, op de vlucht voor een bloedbad. Hetzelfde gebeurde meer recent in Irak en de Palestijnse gebieden. Volgens de meest recente berichten van Open Doors is 75 procent van de 180.000 buitenlandse christenen Libië onlangs ontvlucht. Waarheen is niet bekend.

Wij houden ons hart vast, zegt een medewerker van stichting Gave, die zich inzet voor christelijke asielzoekers. Ook Open Doors acht het waarschijnlijk dat christenen Syrië willen verlaten, als het regime valt. Voor de meesten van hen betekent eventueel sektarisch geweld een tweede trauma, omdat ze dat al in Irak hebben meegemaakt, zegt woordvoerder Jan Vermeer. Daarnaast hebben vluchtelingen een slechte positie in Syrië. Ze mogen niet werken, hebben geen inkomen en ze zijn niet bepaald populair.

Het is voorstelbaar is dat ook autochtone Syrische christenen willen vluchten, zegt Inge Verhoef van Arab Vision, een organisatie die veel contacten heeft in het Midden-Oosten. Dat zijn over het algemeen welgestelde mensen, met eigen bedrijven. Zij beschikken over de middelen om te vluchten naar de Verenigde Staten of Canada.

Dat zij in Nederland terechtkomen, is minder waarschijnlijk, zegt ze. Ook onder Syrische christenen is bekend dat het moeilijk is, ons land binnen te komen. Dat is wellicht anders voor christenen die uit Irak gevlucht zijn, stelt Jan Vermeer. Die wachten op een vluchtelingenstatus van de UNHCR. Met zon status zouden ze naar West-Europa kunnen afreizen.

En wat zijn de opties voor christenen die een dergelijke status niet krijgen, of die geen geld hebben? Ik zou het echt niet weten, zucht Inge Verhoef. Ik vrees dat zij wanhoopspogingen zullen ondernemen.


COA kan nieuwe stroom asielzoekers aan

Als Nederland onverhoeds te maken krijgt met een nieuwe stroom asielzoekers, zoals christenen uit het Midden-Oosten, kan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ze onderdak bieden. Dat stelde een woordvoerder gisteren. De bezuinigingen die eerder deze week werden aangekondigd het COA schrapt honderden banen en sluit zeven asielzoekerscentra hebben hierop geen invloed. Maandelijks bekijken we hoeveel opvangplekken nodig zijn. Daarbij houden we er altijd rekening mee dat er meer plekken nodig zijn.

Ook voor onverwacht hoge aantallen mensen heeft het COA opvang, stelt de woordvoerder. Enkele jaren geleden kwamen er plotseling 1500 Chinezen naar Nederland, omdat er volgens geruchten een generaal pardon zou komen. Om die mensen op te vangen, zouden drie azcs nodig zijn geweest, en die hadden we natuurlijk niet. We hebben ze uiteindelijk ondergebracht in twee gehuurde bungalowparken.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?