Vluchtelingencrisis versplintert machteloos Europa

In een ‘hotspot’, een aanmeldcentrum, op het Griekse eiland Chios wordt een vluchteling geregistreerd. De verdeelde Europese leiders hopen dat, met hulp van de Turken en Grieken, het aantal vluchtelingen structureel gaat dalen. Buitenland
In een ‘hotspot’, een aanmeldcentrum, op het Griekse eiland Chios wordt een vluchteling geregistreerd. De verdeelde Europese leiders hopen dat, met hulp van de Turken en Grieken, het aantal vluchtelingen structureel gaat dalen. | beeld ap / Petros Giannakouris
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Europese top van regeringsleiders over de migratiecrisis zal vandaag geen vuurwerk opleveren. Nog meer nieuwe plannen maken heeft geen zin. Het moet gebeuren met de oude bouwstenen.

Brussel

EU-president Donald Tusk zal het de regeringsleiders vanavond op het hart drukken: alstublieft, even geen nieuwe, grootste plannen om de vluchtelingenstroom in te dammen. Voer eerst uit wat u afgelopen maanden heeft beloofd.

Bondskanselier Angela Merkel legt zich erbij neer. Hoewel onder grote druk thuis om een doorbraak in Brussel te forceren – zeker met deelstaatverkiezingen op 13 maart – beseft ze dat de steun voor een radicaal asielplan vooralsnog niet aanwezig is in de Europese Unie.

De Europese Commissie gaf woensdag dezelfde boodschap: ‘Laten we het beste maken van de bouwst …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?