Vernieuwde kibboets bezig met opmars in Israël

De kibboets Tziv’on, een kleine gemeenschap van zo’n tachtig inwoners, is erg in trek bij jonge gezinnen die op zoek zijn naar een alternatieve, ecologische leefwijze en een hechte gemeenschap. Buitenland
De kibboets Tziv’on, een kleine gemeenschap van zo’n tachtig inwoners, is erg in trek bij jonge gezinnen die op zoek zijn naar een alternatieve, ecologische leefwijze en een hechte gemeenschap. | beeld Adi Segal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het is dat er in grote letters ‘kibboets’ op de muur van de flat staat. Want verder doet het betonnen gebouw aan de rand van de Israëlische stad Akko in geen enkel opzicht aan een kibboets denken.

Akko–Tziv’on

De flat wordt niet omringd door landbouwgronden en fruitboomgaarden, maar door een begraafplaats en een desolaat industrieterrein met smoezelige garages. De kibboets ligt ook niet in een groene vallei in het noorden van het land, of in de lege woestijn in het zuiden van Israël. In plaats daarvan raast de drukke rijksstraatweg tussen industriestad Haifa en het historische havenstadje Akko vlak langs de flat.

Toch is dit gebouw hét voorbeeld van een van de grootste vernieuwingen in een voor Israël unieke samenlevingsvorm: de kibboets.

De kibboets in Akko is een zogeheten urban ki …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?