Luister naar

Unesco: pak geweld tegen journalisten aan

Nieuws
Tussen 2006 en 2014 zijn meer dan zevenhonderd journalisten gedood bij de uitoefening van hun werk. In verreweg de meeste gevallen bleven de daders ongestraft. Dat kan niet zo blijven, meldt Unesco in een maandag verschenen rapport.
Tilly Dodds
maandag 2 november 2015 om 22:10
Journalisten lopen vooral risico als ze werkzaam zijn in conflictgebieden. Op de foto een opstandeling in Libië, 2011.
Journalisten lopen vooral risico als ze werkzaam zijn in conflictgebieden. Op de foto een opstandeling in Libië, 2011. ap / Manu Brabo

Journalisten lopen vooral risico als ze werkzaam zijn in conflictgebieden, zoals momenteel het Midden-Oosten en Oekraïne.

Dit jaar zijn van januari tot september al zeker zeventig verslaggevers gedood, meldt Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, in het rapport World Trends in Freedom of Expression and Media Development. Van deze zeventig slachtoffers werkte 94 procent voor plaatselijke media en was 6 procent actief als buitenlandjournalist.

gedrukte media

De meeste gedode journalisten (40 procent) werkten voor gedrukte media. Televisiejournalisten komen op de tweede plaats met 28 procent, gevolgd door radiojournalisten (21 procent). Van de slachtoffers werkte 6 procent voor online- en 5 procent voor andere media.

Hoewel steeds meer landen maatregelen treffen om aanvallen op journalisten te voorkomen en wetten maken om de daders te vervolgen, gaan de daders nog altijd in negen van de tien gevallen vrijuit. Zo werd in 2012 slechts 5 procent van de moorden op journalisten opgelost. In 2014 was dit percentage gestegen naar 8 procent. Omdat het aantal opgeloste moorden zo laag blijft, dringt Unesco er dan ook opnieuw bij de lidstaten op aan, zich tot het uiterste in te spannen om geweld tegen journalisten en media te voorkomen en ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijk geweld, worden vervolgd.

vertrouwen

Straffeloosheid is dikwijls een symptoom van verergering van een conflict en van de afbraak van de rechtsstaat en justitie, waarschuwt Unesco. Als een dader ongestraft blijft, kan hem dat aanmoedigen zijn daad te herhalen. Ook kan het anderen op de gedachte brengen dat ze van de justitie weinig te vrezen hebben.

Verder is straffeloosheid schadelijk voor zowel de journalistiek als de maatschappij. Journalisten kunnen uit angst voor geweld ervan weerhouden worden te melden wat ze zouden willen en moeten melden. Daardoor kunnen zaken als corruptie of schendingen van mensenrechten verborgen blijven, waardoor berichtgeving minder betrouwbaar wordt. Bovendien ondermijnt straffeloosheid het vertrouwen van mensen in het rechtssysteem.

resolutie

Twee jaar geleden namen de Verenigde Naties een resolutie aan waarin 2 november werd ingesteld als ‘Internationale Dag voor de Beëindiging van de Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten’. In deze resolutie worden alle aanvallen op en geweld tegen journalisten veroordeeld. Verder bepleit het document het creëren van een veilige werkomgeving voor journalisten en het dringt aan op vervolging van degenen die misdaden plegen tegen journalisten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.