Turkse machtsstrijd raadselachtig

Demonstranten tegen de coup zwaaien met de Turkse vlag boven op het monument op het Taksimplein in Istanbul, afgelopen zaterdag. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de natie kort daarvoor laten weten dat zijn regering de controle weer had, na een nacht vol geweld die volgde op de couppoging van vrijdagavond. Buitenland
Demonstranten tegen de coup zwaaien met de Turkse vlag boven op het monument op het Taksimplein in Istanbul, afgelopen zaterdag. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de natie kort daarvoor laten weten dat zijn regering de controle weer had, na een nacht vol geweld die volgde op de couppoging van vrijdagavond. | beeld ap / Emrah Gurel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De coup in Turkije was nog maar nauwelijks aan de gang, of boze burgers meldden zich: in scène gezet. Maar waarom kunnen de militairen het niet op eigen houtje hebben gedaan?

Amsterdam

Doortastend en meedogenloos tegen de zittende regering – dat is het kenmerk van de doorsnee putschist. Maar hiervan was afgelopen weekeinde in Turkije geen sprake: de leiding van de coup was onzichtbaar en boze burgers konden zonder problemen hun tanks beklimmen.

Het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius suggereerde al snel op Twitter dat Erdogan de staatsgreep in scène had gezet. Vervolgens zou de president kunnen terugslaan en zijn greep op het land versterken.

Volgens de Turkse econoom Dani Rodrik, verbonden aan Harvard University, was de coup ‘a …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?