Luister naar

Top Trump – Kim Jong-un in Peking?

Nieuws
Is Kim Jong-un aangekomen in de Chinese hoofdstad Peking om terrein te verkennen? Strenge veiligheidsmaatregelen en de aankomst van een bekende groen-gele trein in Peking wijzen in die richting.
?Marije Vlaskamp redactie vk
woensdag 28 maart 2018 om 03:00
Op het station van Peking staat de speciale groen-gele trein die in het weekeind vanuit Noord-Korea naar China reed.
Op het station van Peking staat de speciale groen-gele trein die in het weekeind vanuit Noord-Korea naar China reed. ap

Peking

De Noord-Koreaanse leider heeft unieke veiligheidsbehoeftes. Hermetisch afgezette wegen, een met een militaire erewacht omzoomde parkeerplaats voor zijn eigen gepantserde trein en speciaal mediabeleid waarbij Kims aanwezigheid pas wordt onthuld als hij weer weg is. Al deze ingrediënten waren dinsdag aanwezig – plus berichten van goed ingevoerde Japanse media als televisiestation NTV, dat meldde dat het hoge bezoek dat het afgelopen weekeinde de Noord-Koreaans-Chinese grens overging, waarschijnlijk Kim zelf was.

Toen Lü Chao, gezaghebbend hoofd van het Korea-onderzoekscentrum van de Liaoning Universiteit, een paar weken geleden opperde dat Kim zijn topontmoeting met de Amerikaanse president Trump in Peking zou willen houden, leek dat totaal uit de lucht gegrepen. China deed niet mee met Kims diplomatieke wervelwind en leek genoegen te nemen met de rol van toeschouwer.

Tot maandag, na onverklaarbare treinvertragingen in Noord-China, een oude bekende opdook op het station van Peking: een luxe groen-gele trein, die precies lijkt op de trein die Kim Jong-il gebruikte. Wegens vliegangst maakte Kims vader en voorganger zijn buitenlandse reizen naar bondgenoten China en Rusland via het spoor, waarbij volgens memoires van Russische diplomaten op tussenstations kratten levende kreeften en bordeauxwijn in de trein werden geladen.

Veiligheidsmaatregelen die zelfs voor Chinese begrippen streng waren, verlamden dinsdag het verkeer in Peking. De verkeersinformatie op de radio zweeg over de afgesloten wegen rond het station en rond ­Diaoyutai, een park met conferentievilla’s waar Noord-Koreaanse leiders bij eerdere bezoeken overnachtten. Ineens is het idee van Lü en andere Chinese Korea-experts dat Peking gastheer zal zijn voor de diplomatieke klapper van 2018 – Trump versus Kim – minder onwaarschijnlijk.

‘Kim wil geen demonstranten te zien krijgen en hij voelt zich veilig in Peking. Trump kent China als een uitmuntend gastheer die weet wat de Amerikaanse president wil’, zegt Lü. Vroeg of laat, voorspelt hij, moet ­China toch aanschuiven – als het fout gaat, is Peking de aangewezen partij om de brokstukken op te vegen en te lijmen.

voordelen

Komen de VS en Noord-Korea op de een of andere wonderlijke manier tot een oplossing, dan levert dat China voordelen op. In ruil voor het opgeven van zijn kernwapenprogramma wil Kim veiligheidsgaranties, bij voorkeur diplomatieke erkenning en het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit de regio. Dat laatste ziet Peking liever vandaag dan morgen gebeuren.

China heeft geen moment buitenspel gestaan; achter de schermen was het land er steeds bij betrokken, zegt Lü. Al zijn de irritaties tussen Pyongyang en Peking de afgelopen jaren opgelopen, de twee hebben en houden een ‘speciale historische relatie’. ‘De nucleaire kwestie heeft spanningen opgeleverd, maar in het grotere historische verband vind ik het niet vreemd dat Kim zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden in 2011 naar China maakt’, aldus Lü. Zelfs cosmetische steun is goed, vandaar dus een snelle discussie met de Chinese president Xi Jinping, die de primeur van Kims eerste buitenlandse bezoek voor de voeten van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Trump wegkaapt. ‘Kim bespreekt ter voorbereiding die topontmoetingen met het Chinese leiderschap’, zegt Lü.

Toch typisch. Als de internationale gemeenschap China smeekt zijn invloed in Pyongyang te gebruiken om de wereld voor een kernoorlog te behoeden, zegt China dat het niet zo veel in de melk te brokkelen heeft bij Kim. Zijn er positieve ontwikkelingen, dan claimt Peking subtiel het succes.

Het wachten is op staatspersbureau Xinhua: pronken Xi en Kim in volle glorie op een foto, of blijft het bij een zakelijke mededeling dat er iemand namens Kim in Peking is langs geweest? Xi zou geen hoge dunk hebben van de derde telg in de Kim-dynastie. Dat gevoel schijnt wederzijds te zijn. Aan de vooravond van zijn debuut op het internationale diplomatieke toneel en getergd door internationale sancties, kan Kim echter alle steun gebruiken. Op één lijn komen met China komt Pyongyang dus op dit moment het beste uit. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.