Sudanezen demonstreren tegen Bashir

Omar al-Bashir arriveert bij het presidentiële paleis in Khartoem. Demonstranten eisen het vertrek van hun president. Buitenland
Omar al-Bashir arriveert bij het presidentiële paleis in Khartoem. Demonstranten eisen het vertrek van hun president. | beeld afp / Ashraf Shazly
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ze zullen de Sudanese president Bashir nerveus maken, de demonstraties in zijn land. Sinds hij in 1989 een staatsgreep pleegde, wordt het volk met repressie tegemoet getreden. Maar de geest lijkt uit de fles: de Sudanezen geloven niet meer in vage toezeggingen van het staatshoofd.

Kampala

In Sudan zijn maandag opnieuw mensen de straten opgegaan om het vertrek te eisen van Omar al-Bashir, de 75-jarige president die al aan de macht is sinds 1989. In de hoofdstad Khartoem probeerden betogers naar het presidentieel paleis te marcheren. Ze riepen volgens ooggetuigen leuzen als ‘het volk wil de val van het regime’ en ‘vrijheid, vrede en gerechtigheid’.

Een Arabische Lente-achtige opstand was het niet, het aantal demonstranten werd geschat op honderden of mogelijk een paar duizend. Wat wel opvalt: de protesten in het repressieve Sudan houden al bijna twee weken aan.

Ze zul …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?