Luister naar

Sudan houdt vol: er heerst geen cholera

Nieuws
Hoewel ten minste driehonderd Sudanezen aan cholera zijn bezweken, snoert de regering klokkenluiders de mond. Sudan ontkent hardnekkig dat er cholera is uitgebroken. Een enorme tragedie dreigt.
Gerhard Wilts
woensdag 14 juni 2017 om 21:35
Nyakwony Gal Piew zit bij haar zoon, die met cholera besmet is, en daarvoor behandeld wordt in een kamp van een hulporganisatie in Zuid-Sudan.
Nyakwony Gal Piew zit bij haar zoon, die met cholera besmet is, en daarvoor behandeld wordt in een kamp van een hulporganisatie in Zuid-Sudan. ap / Jürgen Bätz

Khartoem

Sinds augustus vorig jaar zijn 14.659 mensen besmet geraakt en 292 mensen overleden aan ‘acute waterige diarree’, verklaarde minister van Volksgezondheid, Bahar Abugarda, afgelopen week in het Sudanese parlement. Door cholera niet bij de naam te noemen, kon hij de verantwoordelijkheid voor de zieken afschuiven naar het ministerie van Waterzaken, meldt de BBC.

Abugarda zei te verwachten dat het ergste nog moet komen, omdat het pas begonnen regenseizoen transport en bereikhaarheid ernstig hindert. De minister wil daarom scherper toezicht op bronnen en waterleidingen en pleit voor de inzet van tankwagens om schoon water te distribueren. Maar eigenlijk is de ‘hele toestand rond waterige diarree’ niet zijn pakkie-an, liet hij doorschemeren aan het parlement.

Volgens artsen en activisten is de situatie dramatisch. Het onderzoeksinstituut National Epidemiological Corporation (NEC) stelt dat cholera al 820 Sudanezen het leven heeft gekost en dat sinds mei bijna 24.000 mensen besmet zijn geraakt. Als de regering volhardt in nietsdoen, breidt de cholera zich binnen een maand uit naar alle deelstaten, voorspelde NEC-woordvoerder Ali Bashir bij de onafhankelijke zender Radio Dabanga. Het hulp- en documentatiecentrum voor Darfur DRCD voegde daaraan toe dat een ‘humanitaire tragedie van enorme omvang dreigt’.

rode lijn

Toch waarschuwt de Sudanese veiligheidsdienst de media herhaaldelijk niet de ‘rode lijn’ te passeren door te spreken van cholera. In april belandde journalist Ammar el-Daw in de cel, omdat hij had bericht over cholera in het oosten van Sudan en de deelstaatregering laksheid verweet.

‘Cholera lijkt een taboe voor de regering’, constateerde een naar Londen uitgeweken Sudanese activist eerder dit jaar bij Radio Dabanga. Intussen zwelt de kritiek aan. Coalitiepartij PCP riep zaterdag premier Bakri Hassan Saleh op officieel te verklaren dat er een cholera-epidemie heerst. Met die erkenning kan internationale hulp op gang komen. Ook de communistische partij trok aan de bel om de bevolking bewust te maken van de risico’s.

Zondag protesteerde een groep activisten bij het ministerie van Volksgezondheid tegen ‘het verhullen van de cholera-uitbraak’, meldde Radio Dabanga. In moskeeën in de hoofdstad Khartoem gingen imams in hun preek in op de situatie en smeekten overheid en God om het land te bewaren voor een ramp. In de zwaar getroffen deelstaat Witte Nijl blokkeerden demonstranten de weg.

Journalist Yousra Elbagir zei tegen de BBC dat burgers waarschuwingspamfletten uitdelen. Volgens haar zijn bij een massabegrafenis van tientallen choleraslachtoffers rellen uitgebroken. Op sociale media proberen activisten het stilzwijgen van de autoriteiten aan de kaak te stellen en te doorbreken met de hashtag #CholeraInSudan. Volgens de site Nuba Reports is het ‘een kwestie van tijd’ voordat cholera de deelstaten Darfur, Blauwe Nijl en het Nubische gebergte bereikt en ‘rampzalige gevolgen’ zal hebben. <

Zuid-Sudan erkent cholera-uitbraken wel

Ook in Zuid-Sudan zijn cholera-uitbraken gemeld. Artsen zonder Grenzen maakte vrijdag bekend dat duizenden vluchtelingen in de deelstaat Jonglei gevaar lopen. De regering in Juba erkent wel dat er sprake is van cholera. De VN-gezondheidsorganisatie WHO liet dinsdag weten dit jaar in Zuid-Sudan al meer dan 228.000 vaccins tegen cholera te hebben uitgedeeld. Toch vreest AzG dat in Zuid-Sudan de situatie verder verslechtert. ‘Met het regenseizoen in aantocht, wordt het verlenen van humanitaire hulp nog ingewikkelder, terwijl de nood van de bevolking toeneemt’, zegt AzG-woordvoerder Michael Keizer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.