Slavernij ... hoeveel maakte dat uit voor de economie? Het is opnieuw doorgerekend

Peperpot, een voormalige plantage in Suriname waar slaven werkten. Ruim 5 procent van de Nederlandse economie was gebaseerd op slavenarbeid. Buitenland
Peperpot, een voormalige plantage in Suriname waar slaven werkten. Ruim 5 procent van de Nederlandse economie was gebaseerd op slavenarbeid. | beeld anp / Ruud Taal en vu
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Rond 1770 dreef de Nederlandse economie voor een deel op het werk van mensen in slavernij, op plantages overzee. Maar hoe groot was dat deel? 5,2 procent, stelt een groot onderzoek dat na vijf jaar is afgerond.

Amsterdam

Eind achttiende eeuw was het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland in totaal 440 miljoen gulden. Hoeveel procent was gebaseerd op slavernij? Na vijf jaar onderzoek ligt er nu een antwoord: ruim 5 procent. Maar sommige regio’s profiteerden beduidend meer: de rijkste provincie, Holland, springt eruit met 10,36 procent.

Een onderzoek met deze resultaten verscheen woensdag in het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis. Daarmee gaat het slavernijdebat een nieuwe ronde in.

De onderzoeksgroep van het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), de VU …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?