Schutter van Halle wilde groot publiek bereiken en zo veel mogelijk niet-witten doden, bij voorkeur Joden.

Kaarsen en bloemen bij een provisorisch gedenkteken voor de synagoge in Halle, waar woensdag twee mensen werden doodgeschoten. Buitenland
Kaarsen en bloemen bij een provisorisch gedenkteken voor de synagoge in Halle, waar woensdag twee mensen werden doodgeschoten. | beeld afp / Ronny Hartmann
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De dader van de schietpartij bij een synagoge in Halle liet, net als de neonazi in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, een manifest achter. Wat weten we over hem en het verborgen antisemitisme in Duitsland?

Halle

‘Hi, ik ben Anon en ik geloof niet dat de Holocaust heeft plaatsgevonden.’ Het zijn de eerste woorden van de man die woensdag op video vastlegde hoe hij in de Duitse stad Halle twee mensen doodschoot en tevergeefs probeerde een bloedbad aan te richten in de synagoge.

‘Anon’ heet eigenlijk Stephan B., is 27 jaar en woont nog bij zijn moeder in Benndorf, een dorp met tweeduizend inwoners op drie kwartier rijden van Halle, waar hij als student staat ingeschreven aan de universiteit. Over de verdere levensloop van B. en over zijn radicalisering is nog niets bekend.

Anon (afkorting van ano …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?