Luister naar

Schaduw over de winst van Carles Puigdemont

Nieuws
Er werd nauwelijks feest gevierd, donderdagnacht, in Barcelona. De voorstanders van een onafhankelijk Catalonië, die zo graag roepen dat de straten altijd de hunne zijn, hielden zich stil in hun huizen. Alleen de pro-Spaanse partij Burgers (Ciudadanos) deed een poging tot vrolijkheid op het Plaza de Espanya, met confetti en de kreet ‘ik ben Spaans, Spaans, Spaans’.
Maartje Bakker redactie vk
zaterdag 23 december 2017 om 03:00
De naar België uitgeweken Catalaanse leider Carles Puigdemont nodigde vrijdag in Brussel de Spaanse premier Mariano Rajoy uit voor een ontmoeting ‘zonder voorwaarden vooraf’ ergens in Europa, maar niet in Spanje.
De naar België uitgeweken Catalaanse leider Carles Puigdemont nodigde vrijdag in Brussel de Spaanse premier Mariano Rajoy uit voor een ontmoeting ‘zonder voorwaarden vooraf’ ergens in Europa, maar niet in Spanje. ap / Virginia Mayo

Barcelona

Ongecompliceerde blijdschap over de Catalaanse verkiezingsuitslag is er bij niemand. De pro-Spaanse partij Burgers werd de grootste partij, maar zonder mogelijkheden een coalitie te vormen. De onafhankelijkheidspartijen behielden hun meerderheid, maar ze verloren een paar zetels. Ze kregen slechts 48 procent van de kiezers achter zich; hun overwinning hebben ze te danken aan het districtenstelsel. Bovendien is het waarschijnlijker dat de afgezette premier Puigdemont in de gevangenis eindigt, dan dat hij terugkeert in het ­Catalaanse regeringspaleis.

De naar Brussel uitgeweken Puigdemont noemde zich donderdagnacht zelfverzekerd premier van ­Catalonië. ‘De Catalaanse republiek heeft gewonnen van de monarchie van 155’, concludeerde hij, verwijzend naar het grondwetsartikel waarmee de Spaanse regering de macht overnam in Catalonië. ‘Het ­recept dat premier Mariano Rajoy aan Europa voorlegde, heeft niet gewerkt.’

mannen in het zwart

De volgende ochtend verscheen Puigdemont opnieuw voor de pers. ‘We hebben het recht onze regering in ere te herstellen’, zei hij. Hij deed een beroep op Rajoy de extra agenten die in Catalonië zijn gestationeerd terug te trekken, evenals de ‘mannen in het zwart’ die het bestuur van de deelstaat op zich namen. Verder nodigde hij de Spaanse premier Rajoy uit voor een ontmoeting ‘zonder voorwaarden vooraf’, ‘in Brussel of waar dan ook in de Europese Unie, met uitzondering van de Spaanse staat’.

De uitnodiging werd door Rajoy afgeslagen. ‘Als ik met iemand aan tafel moet, dan is het met degene die de verkiezingen heeft gewonnen, en dat is Inés Arrimadas (partijleidster van Burgers, red.).’ Van een uitgestoken hand naar de onafhankelijkheidspolitici liet Rajoy niets blijken. Hij wreef hen tijdens zijn persconferentie in dat ze procentueel gezien steun hadden verloren. Hij zei ook dat de regering van Spanje de wil heeft een ‘constructieve, open en realistische dialoog te voeren, binnen de wet, met de regering die zich vormt in ­Catalonië’. Dat klinkt sympathiek, maar het betekent dat voor Rajoy een referendum over onafhankelijkheid onbespreekbaar blijft, want de Spaanse grondwet verbiedt dat. ­Rajoy zal bovendien opnieuw ingrijpen als een volgende Catalaanse regering opnieuw stappen zet op weg naar een onafhankelijke republiek.

Ook de steun van de Europese Unie, zo vurig gewenst door Puigdemont, bleef vrijdag uit. ‘Onze mening is bekend’, liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten, ‘en ze zal niet veranderen.’

En de independentistas kregen op de dag na hun verkiezingsoverwinning nog een tegenslag te verwerken. Het Spaanse Hooggerechtshof maakte bekend drie Catalaanse politici die tot nu toe buiten schot waren gebleven, te vervolgen voor hun separatisme. Onder hen Marta Rovira, de nummer twee van Republikeins Links en mogelijk premierskandidate, en de voormalige regiopremier Artur Mas.

gevangenisstraffen

Het maakt dat inmiddels zestien verkozenen verdacht worden van rebellie en opruiing, delicten waarop zware celstraffen staan. Acht van hen zitten in voorlopige hechtenis of zijn in ballingschap in Brussel. Het lijkt erop dat ze wel kunnen worden beëdigd als parlementslid, want dat kan ook zonder dat ze er zelf bij zijn.

Maar wie de ambitie heeft premier van Catalonië te worden, heeft een probleem. Om opnieuw ingezworen te worden als premier van Catalonië, moet Puigdemont een toespraak houden in het Catalaanse parlement.

Het is onzeker of hem dat gaat lukken. Het internationaal opsporingsbevel tegen Puigdemont is ingetrokken, vermoedelijk uit angst dat een Belgische rechter voorwaarden zal stellen aan zijn vervolging. Maar zodra hij voet op Catalaanse bodem zet, zal hij alsnog worden gearresteerd.

Het zou niet eens de eerste keer in Spanje zijn dat een kandidaat voor het regiopremierschap uit de gevangenis naar het parlement moet worden vervoerd, zodat de parlementariërs over zijn kandidatuur kunnen stemmen. In 1987 gebeurde het Juan Karlos Ioldi in Baskenland. Hij zat in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij aanslagen op het spoorwegennet, als lid van ETA. Hem werd een rit in een politiebusje naar het parlement gegund; zijn ­premiersambities mislukten, dus na de zitting werd hij weer overgebracht naar de gevangenis.

De vraag die nu boven Catalonië hangt is deze: wacht Puigdemont hetzelfde lot als deze ETA-terrorist? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.