Luister naar

Russen dol op Nederlandse ervaring in architectuur

Nieuws
MOSKOU - Nederlandse architecten doen het goed in Rusland. Terwijl Nederland in een economische crisis zit, liggen daar kansen. Maar het Nederlandse succes moet niet worden overdreven. Uiteindelijk nemen de Russen het weer over.
Floris Akkerman
dinsdag 4 december 2012 om 10:27

Nieuwsgierig kijkt Pero Puljiz om zich heen. Wie van deze mensen zou in onze stad gaan wonen? Puljiz is in Moskou om nog een keer het ontwerp van de te bouwen satellietstad, twintig kilometer ten westen van de Russische hoofdstad, te presenteren aan de opdrachtgever. Puljiz bureau, de Architekten Cie in Amsterdam, sleepte de klus binnen. Met de satellietstad veroverde opnieuw een Nederlands architectenbureau een opdracht in Rusland. Erick van Egeraat, Ben van Berkel en Rem Koolhaas gingen de Architekten Cie voor.

Rusland biedt kansen. Zeker nu door de economische crisis in Nederland hier weinig valt te halen.In 2016 moet de satellietstad Vlasicha met 22.000 woningen zijn voltooid. Puljiz (50): We hebben een enorme ervaring en traditie in woningbouw. Nederlanders zijn goed in het bouwen van duurzame woningen die lang meegaan en het benutten van de openbare ruimtes. Ook zijn Nederlandse nieuwe woningen betaalbaar.

erfenis

In de hal van een winkelcentrum staat de architect Marijn Bokhorst (34). Russen met tassen vol boodschappen lopen voorbij. Of staan stil bij een van zijn verkoopstands, die Bokhorst heeft ontworpen. Rusland bood Bokhorst een uitweg om zijn carrière een impuls te geven. Als gevolg van de economische crisis in Nederland verloor hij in 2009 zijn baan. Daarna vond hij werk bij een architectenbureau in Moskou. In Nederland was er niets meer te doen. Hier kan ik me verder ontwikkelen.

Nederlandse architecten staan in hoog aanzien bij de Russen, merkt Bokhorst. Nederlandse architecten hebben een goede naam opgebouwd in de jaren negentig. Die erfenis strekt zich uit. Als ik in het kantoor zit en er komt iemand op bezoek dan zegt mijn baas: Dit is Marijn Bokhorst. Hij komt uit Nederland. Bij mijn collegas doet ze dat niet.

woningbouw

Maar het Nederlandse succes moet niet worden overdreven, vindt de 49-jarige Bart Goldhoorn. Sinds 1995 geeft hij in Rusland het architectentijdschrift Project Russia uit. Tevens organiseert hij de Architectuur Biënnale. Russische opdrachtgevers nodigen vaak buitenlandse architecten uit. Maar van de realisering van het ontwerp blijft geregeld weinig over. Uiteindelijk nemen de Russen het vaak over. Erick van Egeraat heeft echt wat voor elkaar gekregen. Hij is hier een bekende naam en heeft zich geïntegreerd in de Russische jetset.

Goldhoorn raadt de Nederlanders aan om zich in Rusland te concentreren op hun specialisme, woningbouw. Theaters en kantoren kan iedereen ontwerpen. In woningbouw zijn wij uniek. Hierin hoopt Puljiz ook te kunnen doorbreken. Het doel van onze eerste opdracht is dat we daarna vaker aan de slag kunnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.