Luister naar

Rusland en Iran waarschuwen VS voor ‘rode lijn’

Nieuws
Rusland en Iran zullen een nieuwe aanval op het Syrische regeringsleger, ‘door welke agressor ook’, niet tolereren. Dat hebben Rusland en Iran, bondgenoten van de Syrische president Assad, laten weten in een via het nieuwskanaal Ilam al Harbi verbreide gezamenlijke verklaring.
Tilly Dodds
maandag 10 april 2017 om 21:34

Moskou-Washington-Teheran

Volgens de beide landen hebben de Verenigde Staten vorige week met hun raketaanval op de Syrische luchtmachtbasis Shayat een ‘rode lijn’ overschreden en zal ‘vanaf nu’ elke nieuwe overschrijding ‘met geweld’ worden beantwoord. ‘De Amerikanen weten heel goed dat wij daartoe in staat zijn’, aldus de verklaring,

De Russische president Vladimir Putin en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani noemden de raketaanval ‘onaanvaardbaar’ en ‘in strijd met het internationaal recht’. Met die aanval reageerde Washington op een gifgasaanval op 4 april op de Syrische stad Khan Sheikhoun, waarbij ruim zeventig doden vielen. De Amerikaanse regering houdt het Syrische leger verantwoordelijk voor de gifgasaanval. Rusland legt de verantwoordelijkheid bij rebellen die tegen Assad strijden en die in Khan Sheikhoun een fabriek van chemische wapens zouden hebben gehad, die bij bombardementen was getroffen. Putin en Rohani eisen een onafhankelijk onderzoek.

voorgoed ontmantelen

De Britse minister van Defensie, ­Michael Fallon, stelde in de Sunday Times Moskou verantwoordelijk voor ‘elke gedode burger’ bij de aanval op Khan Sheikhoun en vroeg van Putin de toezegging dat Assads chemisch wapenarsenaal voorgoed ontmanteld wordt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, verweet in het programma This Week van de Amerikaanse tv-zender ABC Moskou dat het niet gezorgd heeft voor de vernietiging van alle chemische wapens van Syrië, zoals het in 2013 beloofd had. Maar Tillerson ging niet zo ver dat hij Rusland beschuldigde van directe betrokkenheid bij de gifgasaanval. In de Sunday Times stelde de Britse minister Fallon verder dat er voor Assad in Syrië op lange termijn geen leidinggevende plaats meer zal zijn: ‘Iemand die vatbommen en chemicaliën gebruikt om zijn eigen volk te doden, kan eenvoudigweg in de toekomst geen leider van Syrië zijn’, aldus Fallon,

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, verklaarde in een interview met CNN dat het afzetten van Assad een van de prioriteiten is van Washington, net als de strijd tegen de terreurorganisatie ISIS en het terugdringen van de Iraanse invloed in Syrië. ‘Er is geen politieke oplossing met Assad aan de leiding. Dat is niet iets wat de Verenigde Staten hebben besloten, maar wat de internationale gemeenschap heeft uitgesproken’, aldus Haley. Daarmee week ze af van uitspraken die ze deed voordat de gifgasaanval op Khan Sheikhoun had plaatsgevonden. ‘Het is niet langer onze prioriteit om hier te zitten en ons te richten op het afzetten van Assad’, zei Haley eind maart nog.

stabiliseren

Volgens minister Tillerson echter blijft het verslaan van terreurgroep ISIS de Amerikaanse topprioriteit. Dat zei hij zondag in een interview met de tv-zender CBS. ‘Pas als die bedreiging weg is, kunnen we ons concentreren op het stabiliseren van Syrië’, aldus Tillerson, die verder de hoop uitsprak dat uiteindelijk, na gesprekken tussen alle partijen, het Syrische volk zal beslissen over de legitimiteit en het lot van Assad.

Tillerson woont momenteel in de Italiaanse stad Lucca een bijeenkomst bij van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Verenigde Staten en Canada). Vanuit die vergadering, waarop de vraag hoe het nu verder moet met ­Syrië een belangrijk gespreksonderwerp is, reist hij vandaag verder naar Moskou, voor gesprekken met Russische functionarissen, onder wie zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.