Robotharnas helpt verlamde man weer lopen

De verlamde Thibault in zijn exoskelet, omringd door medewerkers van het Clinatec laboratorium en de universiteit van Grenoble. Buitenland
De verlamde Thibault in zijn exoskelet, omringd door medewerkers van het Clinatec laboratorium en de universiteit van Grenoble. | beeld afp / clinatec endowment fund
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Door een val van vijftien meter hoogte raakte Thibault enkele jaren geleden verlamd aan armen en ­benen. Met behulp van een ‘exoskeletpak’ dat hij met zijn gedachten kan besturen, is hij er nu in geslaagd een stukje te lopen en met zijn armen een reeks ingewikkelde bewegingen te maken.

Grenoble

De apparatuur die Thibault (30) daartoe in staat stelde, is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Grenoble onder leiding van neuroloog professor Alim Louis Benabid.

De bewegingen van Thibault, die niet wil dat zijn achternaam wordt bekendgemaakt, waren nog verre van perfect, maar vormden een hoopgevend begin.

Om het exoskeletpak (een robotachtig harnas) te kunnen laten werken, worden op de hersenen van Thibault twee implantaten geplaatst, met op elk daarvan 64 elektroden.

Die elektroden vangen de hersengolven op in die delen van het brein die actief worden als Thiba …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?