Religieuze minderheden in Indonesië beschimpt, bedreigd en verjaagd

In Antibar, op Kalimantan, verjoeg een menigte boze moslims duizenden ‘ex-Gafatar’ uit hun commune en zette daarna hun huizen in brand. Buitenland
In Antibar, op Kalimantan, verjoeg een menigte boze moslims duizenden ‘ex-Gafatar’ uit hun commune en zette daarna hun huizen in brand. | beeld reuters / Jessica Helena Wuysang
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Knokploegen vallen in Indonesië al jaren religieuze minderheden aan. Met de zorg voor verdreven sekteleden van ex-Gafatar probeert Jakarta zich nu van zijn beste kant te laten zien.

Cibubur

Een padvinder zingt voor, dertig kinderen zingen na, en iedereen begint mee te wiegen en te klappen. Zelfs de dames van de dienst Sociale Zaken bewegen synchroon mee met hun gestifte lippen. De kinderen verbazen zich over zo veel vrolijkheid. In hun handen houden zij de legoblokjes, speelgoedauto’s en poppen die zij net hebben gekregen. In de hoek staan de doosjes met hun middageten.

Het enige dat zij zich herinneren van de laatste weken is dat hun huizen in brand stonden. De traumaverwerking is in volle gang.

De kinderen behoren tot ‘ex-Gafatar’, de jongste religieuze minderheid di …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?