Regering India eist Koh-i-Noor niet meer terug

De kroon van ‘Queen Mum’ Elizabeth op haar kist, bij haar begrafenis in 2002. De Koh-i-noor zit in het Maltezer kruis op de voorkant van de kroon. Buitenland
De kroon van ‘Queen Mum’ Elizabeth op haar kist, bij haar begrafenis in 2002. De Koh-i-noor zit in het Maltezer kruis op de voorkant van de kroon. | beeld ap / Alastair Grant
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
India moet ophouden met van Groot-Brittannië te eisen dat dit land de Koh-i-noor, een van de grootste diamanten ter wereld, teruggeeft. Dat heeft de Indiase regering het hooggerechtshof te verstaan gegeven.

New Delhi

Tijdens een hoorzitting van het hooggerechtshof over de Koh-i-noor verklaarde openbaar aanklager Ranjit Kumar namens de regering van premier Narendra Modi dat de Britten de diamant niet hadden gestolen of geroofd, maar dat ze die in 1849 ten geschenke hadden gekregen van de voormalige heerser van Punjab, maharadja Ranjit Singh.

De woorden van Kumar impliceren dat Groot-Brittannië, althans wat de Indiase regering betreft, de steen niet hoeft terug tegeven. Veel Indiërs denken daar echter anders over. Zij zij ervan overtuigd dat de Britten de diamant gestolen hebben.

De zaak kwam bi …
Dit is 17% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?