Protesten in Polen tegen ingreep in rechtspraak

Duizenden betogers protesteren met brandende kaarsen voor het Hooggerechtshof in Warschau tegen de wijziging van het justitiële systeem in Polen, waarbij de politiek meer invloed krijgt op de rechtspraak. Buitenland
Duizenden betogers protesteren met brandende kaarsen voor het Hooggerechtshof in Warschau tegen de wijziging van het justitiële systeem in Polen, waarbij de politiek meer invloed krijgt op de rechtspraak. | beeld ap / Czarak Sokolowski
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
‘Handen af van de rechtbanken!’, ‘Vrijheid! Gelijkheid! Democratie’ en ‘Kaczynski is een dictator!’ Deze leuzen waren het afgelopen weekend in Polen te horen bij betogingen tegen plannen van de rechts-conservatieve regering om het justitiële systeem op de schop te gooien.

Warschau

Beide Kamers van het Poolse parlement stemden eind vorige week in met enkele wetsvoorstellen die de invloed van de politiek op de rechtspraak aanzienlijk vergroten.

Het eerste daarvan geeft het parlement de bevoegdheid om leden te selecteren en te benoemen van de Nationale Raad voor de Rechtspraak (KRS). Deze raad bepaalt de ethische richtlijnen voor de rechtspraak, ziet toe op de onafhankelijkheid van rechtbanken en onderzoekt of nieuwe regels en voorschriften niet in strijd zijn met de grondwet.

Het tweede aangenomen voorstel geeft de minister van Justitie en het parlement volmac …
Dit is 14% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?