Politie schiet zwart en blank even vaak dood

Dinsdag vond in Dallas een herdenkingsbijeenkomst plaats voor vijf politieagenten die vorige week werden doodgeschoten tijdens een demonstratie tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Buitenland
Dinsdag vond in Dallas een herdenkingsbijeenkomst plaats voor vijf politieagenten die vorige week werden doodgeschoten tijdens een demonstratie tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. | beeld ap / Tom Fox
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Zwarte en Spaanstalige Amerikanen hebben een veel hogere kans om met geweld staande gehouden te worden door de politie. Maar eenmaal oog in oog met een agent lopen ze net zoveel risico te worden gedood door een politiekogel als een blanke Amerikaan.

Amsterdam

Dat zou blijken uit een nieuwe analyse van 1.300 fatale schietincidenten en duizenden niet-fatale schietincidenten waarbij de politie betrokken was. ‘Dit is het meest verrassende onderzoeksresultaat in mijn carrière’, aldus de onderzoeker en Harvardprofessor economie Roland Fryer dinsdag in The New York Times.

De uitkomst over dodelijke politiekogels staat haaks op het idee dat de politie in de VS discrimineert – en om die reden vaker de trekker overhaalt als er sprake is van een zwarte verdachte.

Over de studie is dan ook meteen een fel debat ontstaan, omdat …
Dit is 16% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?