Luister naar

Paus bidt voor verzoening in verdeeld Colombia

Nieuws
Paus Franciscus komt met zijn reis naar Colombia de belofte na dat hij het land zou bezoeken als er een vredesakkoord zou zijn. Hij zal er vijf dagen moeten koorddansen, want het vredes­akkoord heeft nog geen verzoening gebracht in de samenleving.
Hendro Munsterman
dinsdag 5 september 2017 om 21:31

Bogotá

‘Het bezoek van de paus kon niet op een beter moment komen’, zegt Sergio Jaramillo tegen journalisten. Jaramillo leidde namens de Colombiaanse regering de vredesonderhandelingen met de linkse guerrillabeweging FARC. Het in augustus 2016 bereikte akkoord maakte een eind aan een gewapend conflict dat meer dan vijftig jaar duurde en aan 260.000 Colombianen het leven kostte. Afgelopen juni leverde de FARC alle wapens. Inmiddels is de beweging zich inmiddels aan het omvormen tot een linkse politieke partij. Volgens Jaramillo heeft de kerk een ‘extreem belangrijke rol gespeeld’. Toen de bevolking zich in een referendum moest uitspreken over het bereikte vredesakkoord, weigerden de bisschoppen op te roepen het akkoord actief te steunen.

eerste stap

De politieke verwarring die ontstond doordat de meerderheid van de bevolking het akkoord afwees (alvorens het door de politiek twee maanden later alsnog werd vlot getrokken), maakte de bisschoppen volgens Jaramillo nog huiveriger. Van de Colombianen is 93 procent rooms-katholiek. Jaramillo hoopt dan ook dat de paus tijdens zijn bezoek, dat vandaag begint, de kerk van Colombia ertoe zal bewegen, zich weer steviger voor de vrede in het land in te zetten. Het officiële thema van de reis is ‘Demos el primer paso’ (Laten we de eerste stap zetten).

De steun van de kerk is nodig, omdat sommige ex-rebellen zich inmiddels kritisch uitlaten over de traagheid waarmee de regering volgens hen het akkoord in daden omzet. En ook elders is er weerstand.

Allereerst is er de wroeging: veel Colombianen vinden het moeilijk een streep te zetten onder de strijd nadat zo velen het leven hebben gelaten. Verder wordt er door delen van de Colombiaanse samenleving ook goed aan de burgeroorlog verdiend. ­Opiniepeilingen laten zien dat ongeveer de helft van de bevolking het vredesakkoord steunt.

gebedsontmoeting

In december 2016 ontving paus ­Franciscus minister-president Manuel Santos in het Vaticaan, samen met diens conservatieve voorganger Alvaro Uribe, die met zijn harde hand de vrede niet voor elkaar had weten te boksen. Santos was ooit de gedoodverfde opvolger van Uribe, maar maakte uiteindelijk een politieke ommezwaai.

Franciscus zal in totaal twaalf toespraken houden. Het belangrijkste zal de grote ‘gebedsontmoeting voor nationale verzoening’ zijn, waaraan ook voormalige FARC-leden zullen deelnemen. Voor de paus is de grootste uitdaging om zowel recht te kunnen doen aan de slachtoffers als op te roepen tot vergeving en verzoening.

Kardinaal Rubén Salazar Gómez, de aartsbisschop van Bogotá, verwacht veel van het pausbezoek. Volgens hem is in het land langzamerhand het ‘sociale bewustzijn gegroeid dat we een diepverankerde sociale gerechtigheid nodig hebben’. Daartoe is volgens de bisschop echter ‘een mentaliteitsverandering nodig, opdat we inclusiever, toleranter, solidairer en broederlijker worden’. En hij besluit: ‘Ik hoop dan ook dat de boodschap van Franciscus het Colombiaanse volk diep zal raken.’

Want dat is wellicht wel de belangrijkste boodschap die Franciscus de 48 miljoen Colombianen zal willen geven: de burgeroorlog is niet slechts een probleem, maar heeft een diepere oorzaak, namelijk armoede en sociale ongelijkheid. Oorlog en vrede hebben voor Franciscus altijd ook een sociaal en economisch aspect. En dat allemaal vlak voor de volgende verkiezingen, in het voorjaar van 2018. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.