Luister naar

Overdwars: Wie in Hongkong een graf wil, moet veel geld hebben

Nieuws
Hongkong kan zijn doden niet meer begraven, daar is geen ruimte meer voor. Een graf is zelfs soms duurder dan een woning.
Tilly Dodds
donderdag 19 september 2019 om 03:00
Een vrouw laat offergaven voor haar voorouders achter bij een columbarium in Hongkong.
Een vrouw laat offergaven voor haar voorouders achter bij een columbarium in Hongkong. afp / Anthony Wallace

Hongkong

In Hongkong is het ‘onderbrengen’ van de doden een even groot – of misschien nog wel groter – probleem dan het huisvesten van de levenden. De schaarste aan beschikbare grond heeft niet alleen de woonkosten naar ongekende hoogte gestuwd, maar ook de kosten voor het begraven van overledenen. Een graf op een openbare dodenakker is weliswaar goedkoper dan op een privébegraafplaats, maar permanente graven zijn daar nauwelijks meer te krijgen. Er zijn alleen nog graven beschikbaar die na zes jaar geruimd worden, waarna de lichamen worden gecremeerd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Hongkongers ervoor kiezen hun overleden geliefden dan maar meteen te cremeren. Alleen levert dat een nieuw probleem op: wat moet er met de as gebeuren? In de Chinese cultuur is respect voor overleden voorouders heel belangrijk, en dat geldt ook voor hun as. Die kan worden bewaard in een columbarium, een complex met nissen voor urnen met as. Er zijn echter te weinig columbaria, waardoor de wachttijden lang zijn. De as thuis bewaren totdat er een nis vrijkomt, doen de Hongkongers niet graag. Dat is in strijd met de traditie. Bovendien geloven veel mensen dat het spoken kan aantrekken, wanneer doden en levenden niet gescheiden worden.

De overheid promoot inmiddels ‘groene begrafenissen’, waarbij de as na crematie verstrooid wordt in ‘herdenkingstuinen’. Sommige van deze tuinen hebben muren waarop plaquettes zijn aangebracht ter herinnering aan de overledenen. Rijkere Hongkongers kunnen de as ook vanuit een vliegtuig laten uitstrooien boven de zee. Het uitstrooien van de as is echter niet populair.

Uiteindelijk zien tal van Hongkongers zich uit financiële overwegingen toch genoodzaakt de as thuis te bewaren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.