Opbouw van een nieuw Oekraïne gaat niet als een kopje oploskoffie

Dagenlang kwam het tot hevige botsingen op het Maidanplein tussen demonstranten en de politie. Na een groot aantal doden op 20 februari 2014, onder meer door sluipschutters, moest president Viktor Janoekovitsj aftreden. Buitenland
Dagenlang kwam het tot hevige botsingen op het Maidanplein tussen demonstranten en de politie. Na een groot aantal doden op 20 februari 2014, onder meer door sluipschutters, moest president Viktor Janoekovitsj aftreden. | beeld ap / Sergei Chuzavkov en nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

We zijn hier gekomen door het bloed van de demonstranten, zeggen hervormingsgezinde Oekraïense politici. Toch is twee jaar na de beslissende confrontaties op het Maidanplein de politiek nog steeds in de ban van corruptie.

Kiev

Hoeveel mensen in de chaos van brandende barricades, door sluipschutters die op de demonstranten schoten en de man-tegen-mangevechten zijn omgekomen, is nog steeds onduidelijk, maar op 20 februari 2014, vandaag precies twee jaar geleden, ontstond op het Maidanplein in Kiev het ‘nieuwe Oekraïne’.

Rondlopend op het plein is die heftige strijd nog steeds overal aanwezig, in de lange rijen portretten van de doden die er vielen, de bloemstukken en de grote herdenkingsborden.

Jonge parlementariërs, die na deze opstand in het parlement zijn gekozen, weten dat zij schatplich …
Dit is 6% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?