Onenigheid over versoepeling van begrotingsregels voor Eurolanden met een hoge staatsschuld

<p>Het overleg van de Europese ministers van Financiën in Helsinki: (v.l.n.r.) Benoit Coeure, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, Valdis Dombrovskis, voorgedragen vicevoorzitter van de Europese Commissie, Eurogroep-voorzitter Mario Centeno, Klaus Regling, directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme.</p> Buitenland

Het overleg van de Europese ministers van Financiën in Helsinki: (v.l.n.r.) Benoit Coeure, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, Valdis Dombrovskis, voorgedragen vicevoorzitter van de Europese Commissie, Eurogroep-voorzitter Mario Centeno, Klaus Regling, directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme.

| beeld epa / Kimmo Brandt
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Eurolanden met een hoge staatsschuld zoals Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk en België moeten meer tijd krijgen om die schuldenberg af te bouwen. Om nieuwe financiële misère te voorkomen, mag de stijging van overheidsuitgaven die van de economische groei alleen niet overtreffen.

Helsinki

Volgens Eurocommissaris Dombrovskis zijn de eurolanden het daarover eens. ‘Deze ideeën kregen brede steun’, zei Dombrovskis zaterdagmiddag na afloop van het overleg van de Europese ministers van Financiën in Helsinki. Andere deelnemers aan het debat noemden de conclusie van de commissaris ‘ietwat voorbarig’. De ministers opperden zo veel verschillende ideeën om het Stabiliteitspact (de begrotingsregels voor eurolanden) te vereenvoudigen, dat er geen duidelijke voorkeur viel te ontwaren.

De bewindslieden zijn het eens dat het pact in de loop der j …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?