Omstreden CIA-directeur

Tijdens de hoorzitting in de Senaat ondervroegen de senatoren Gina Haspel over haar rol bij het martelen van terreurverdachten in een geheime gevangenis in Thailand. Buitenland
Tijdens de hoorzitting in de Senaat ondervroegen de senatoren Gina Haspel over haar rol bij het martelen van terreurverdachten in een geheime gevangenis in Thailand. | beeld epa / Shawn Thew
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Gina Haspel is de eerste vrouwelijke directeur van de CIA. Met dertig jaar ervaring als spion lijkt ze de juiste persoon op de juiste plek. Maar haar verleden is grotendeels onbekend óf omstreden.

Washington

Amper twee weken geleden wilde ze zich nog terugtrekken als kandidaat-directeur van de CIA. Gina Haspel was bang dat de vragen van de Senaat over haar rol in het martelen van terreurverdachten niet alleen haar eigen reputatie, maar ook die van de Amerikaanse inlichtingendienst zouden besmeuren.

Trumps woordvoerder wist Haspel ervan te overtuigen om woensdag 9 mei tóch voor de inlichtingencommissie van de Senaat te verschijnen. Dit leidde ertoe dat donderdag 45 senatoren tegen en 54 voor Haspel stemden als nieuwe directeur van de CIA; de eerste vrouw op die positie.

Op het gende …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?