Obama en Castro openhartig op Cuba

De Cubaanse president en zijn Amerikaanse collega schudden handen tijdens een historisch en openhartig bezoek van Obama aan Raúl Castro op Cuba. Buitenland
De Cubaanse president en zijn Amerikaanse collega schudden handen tijdens een historisch en openhartig bezoek van Obama aan Raúl Castro op Cuba. | beeld ap / Ramon Espinosa
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Hij gaat niet naar Guantanamo, ontmoet Fidel Castro niet, maar spreekt wel enkele niet radicale dissidenten en een geestelijke. Barack Obama wil met zijn even vriendelijk als historisch bezoek een nieuw begin nalaten. Cuba wil dat ook, maar de geschillen werden benoemd.

Havana

Het gesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro was volgens de gast ‘open en vrijmoedig’ en ‘open en eerlijk’ volgens de gastheer. De geschillen tussen de Verenigde Staten en Cuba werden gewoon benoemd.

Castro vindt Guantanamo, de Amerikaanse militaire basis en het verhoorcentrum en de gevangenis voor terroristen een graat in de Cubaanse keel. Hij wil dat de VS het handelsembargo opheffen (versoepeling is ‘positief, maar onvoldoende’) en vindt dat Amerika met een ‘dubbele standaard’ meet als het gaat om de mensenrechten.

Castro werd zel …
Dit is 15% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?