Noord-Iers verzet tegen opgedrongen abortuswet uit Londen

<p><span>Januari 2019: Bernadette 'Bernie' Smyth, oprichter van Precious Life, een pro-lifecampagne, demonstreert samen met anti-abortusactivisten bij het Hooggerechtshof in Belfast. </span></p> Buitenland

Januari 2019: Bernadette 'Bernie' Smyth, oprichter van Precious Life, een pro-lifecampagne, demonstreert samen met anti-abortusactivisten bij het Hooggerechtshof in Belfast. 

| beeld afp / Paul Faith
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Noord-Ierland koerst af op een abortuswet die weerstand oproept bij een groot deel van de bevolking. De tegenstanders vinden dat de wet te liberaal is. Ook zijn ze boos dat die wet buiten hen om tot stand is gekomen.

Belfast

Op 10 juli stemde het Britse parlement in Westminster in met het versoepelen van de Noord-Ierse abortuswetgeving, waardoor abortus mogelijk wordt tot 28 weken in de zwangerschap. Dat zal gebeuren met ingang van 22 oktober, tenzij het Noord-Ierse Parlement (de Stormont) op 21 oktober weer functioneert. Dat is al sinds januari 2017 niet meer het geval, als gevolg van partijpolitieke tegenstellingen. Daardoor heeft Londen een grotere vinger in de Noord-Ierse pap heeft gekregen.

De huidige Noord-Ierse wet staat abortus alleen toe wanneer er sprake is van een ernstig risico voor het menta …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?