Noodtoestand zorgt voor golf van angst binnen, maar ook buiten Turkije

<p>Twee vermeende Turkse coupplegers, de generaal-majoors Metin Akkaya en Mustafa Kurutmaz worden in de Zuid-Turkse stad Isparta gearresteerd. </p> Buitenland

Twee vermeende Turkse coupplegers, de generaal-majoors Metin Akkaya en Mustafa Kurutmaz worden in de Zuid-Turkse stad Isparta gearresteerd. 

| beeld Anadolou
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De noodtoestand die president Erdogan woensdag heeft afgekondigd na de mislukte couppoging van afgelopen vrijdag, heeft binnen en buiten Turkije een golf van angst losgemaakt.

Istanbul-Ankara

Vrijwel niemand durft media te woord te staan na de ‘zuivering’ van inmiddels 58.881 ambtenaren, rechters, agenten en militairen. Turken vrezen niet alleen voor hun baan, maar ook voor bedreigingen door regeringsgezinde landgenoten. ‘Mensen zijn als de dood om te praten’, zegt Lama Fakih van Amnesty International vanuit Istanbul. Ook in Nederland willen Turkse academici en prominenten geen commentaar geven op de zuiveringsoperatie en de noodtoestand, waarmee ook het parlement donderdagmiddag met een grote meerderheid (356 voor, 115 tegen) instemde.

Eerder op de dag zei de Tu …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?