Noodlanding van astronauten op weg naar ISS

De Sojoez-FG raketbooster met het ruimteschip Sojoez MS-10 op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Een paar minuten later faalde de booster. Buitenland
De Sojoez-FG raketbooster met het ruimteschip Sojoez MS-10 op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Een paar minuten later faalde de booster. | beeld ap / Dmitri Lovetsky
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Twee astronauten op weg naar ruimtestation ISS, hebben donderdag een noodlanding gemaakt in Kazachstan. Er ontstonden problemen met de Sojoezraket, die geldt als betrouwbaar – wat het incident des te opmerkelijker maakt.

Amsterdam

De twee astronauten – de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin – zijn buiten levensgevaar, meldde ruimtevaartorganisatie NASA op de livestream van de lancering. Reddingsdiensten haalden de twee na hun noodlanding veilig uit de capsule.

De Sojoez bestaat uit een raket en een ruimteschip dat zich aan het ISS kan koppelen. De astronauten zaten tijdens de reis in het schip, terwijl de problemen ontstonden bij de raket. Hoog in de atmosfeer bleek de eerste ‘trap’ van deze raket defect. Die geeft normaal gesproken de eerste zet en koppelt daarna los.

Na h …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?