Nieuwe VN-baas heeft het hart op de juiste plaats

Guterres was jaren topman bij de VN-vluchtelingenorganisatie. In die functie bezocht hij vorig jaar vluchtelingenkamp Midyat bij de Turks-Syrische grens. Buitenland
Guterres was jaren topman bij de VN-vluchtelingenorganisatie. In die functie bezocht hij vorig jaar vluchtelingenkamp Midyat bij de Turks-Syrische grens. | beeld ap / Emrah Gurel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Portugees António Guterres, kent de organisatie als weinig anderen. Tien jaar leidde hij de VN- organisatie die het hoofd moest bieden aan de grootste vluchtelingenstroom ter wereld sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

New York

Guterres (67) maakte woensdag zelf bekend dat de leden van de Veiligheidsraad, het machtigste VN-orgaan, hem hebben gekozen als opvolger van Ban Ki-moon. De keuze moet nog worden goedgekeurd door de 193 leden tellende Algemene Vergadering, maar diplomaten op het VN-hoofdkwartier in New York beschouwen dat als een formaliteit.

Vijf geheime stemmingen in de Veiligheidsraad gingen vooraf aan de keuze. Guterres ontpopte zich volgens ingewijden al snel tot koploper van een tiental kandidaten.

In hoorzittingen met de kandidaten, eveneens achter gesloten deuren, toonde hij zich voorstand …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?