Nieuw conflict dreigt in Iraks autonome noorden

<p>Koerdische vlaggen op de luchthaven van Erbil. Na het Koerdistan-referendum van 25 september legde Irak het internationale vliegverkeer naar Erbil stil.</p> Buitenland

Koerdische vlaggen op de luchthaven van Erbil. Na het Koerdistan-referendum van 25 september legde Irak het internationale vliegverkeer naar Erbil stil.

| beeld ap / Khalid Mohammed
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Koerdische strijdkrachten hebben donderdag de belangrijkste routes naar Mosul enkele uren afgesloten. Een ‘voorzorgsmaatregel’ om te voorkomen dat Bagdad troepen naar autonoom Noord-Irak stuurt.

Erbil

De Iraakse regering ontkent dat zij zich voorbereidt op een militair ingrijpen in de olierijke provincie ­Kirkuk. Maar de Koerdische regionale regering (KRG) zei dat zij woensdag ‘verontrustende berichten’ heeft ontvangen dat Iraakse troepen, sjiitische milities en politie-eenheden zich klaarmaken voor een offensief tegen het autonome Koerdistan. Donderdagmorgen sloot de KRG de hoofdroutes naar Mosul enkele uren af, berichtte de Koerdische zender Kurdistan24.

De Koerdische commandant Kamal Kirkuki zei donderdag dat de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie Irak onder …
Dit is 12% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?