'Niet slim om Polen en Hongaren te provoceren'

Betogers protesteren in Warschau tegen het beleid van de Poolse regering. Op het spandoek staat ‘Wij gaan voor recht en gerechtigheid’. Buitenland
Betogers protesteren in Warschau tegen het beleid van de Poolse regering. Op het spandoek staat ‘Wij gaan voor recht en gerechtigheid’. | beeld ap / Czarek Sokolowski
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De regeringsleiders van de Europese Unie besluiten binnenkort of de Poolse regering gestraft moet worden voor haar ondemocratische gedrag. De nationalisten in Hongarije hangt eenzelfde zwaard boven het hoofd. Passen de oostelijke lidstaten nog wel bij de Europese Unie?

Straatsburg

De Poolse rechtsstaat bezwijkt welhaast onder de druk van de regering in Warschau. Daarvan is de Europese Commissie zo overtuigd, dat het dagelijks bestuur van de EU voor het eerst een zogenoemde artikel 7-procedure is gestart. Want politici die rechters en omroepbestuurders aanstellen en ontslaan – dat strijdt met EU-verdragen.

Als de regeringsleiders hiermee akkoord gaan, kan Polen in theorie zijn stemrecht in de unie verliezen. Dan is het land als de melaatse man die buiten de poorten van de stad zijn dagen slijt.

In Hongarije speelt dezelfde problematiek. In januari was Eur …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?