Nek-aan-nekrace in Catalonië

Een man verlaat het stemhokje in het Spaanse Torredembarra, bij Tarragona. De Catalanen mochten donderdag naar de stembus om een nieuw regionaal parlement te kiezen. Buitenland
Een man verlaat het stemhokje in het Spaanse Torredembarra, bij Tarragona. De Catalanen mochten donderdag naar de stembus om een nieuw regionaal parlement te kiezen. | beeld ap / Gonzalo Arroyo
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Catalaanse verkiezingen zijn uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid. Met meer dan de helft van de stemmen geteld stevenden de onafhankelijkheidspartijen af op de overwinning.

Barcelona

Het zou betekenen dat het de Spaanse premier Mariano Rajoy niet is gelukt de independentistas een fatale slag toe te brengen, zoals hij hoopte toen hij in oktober het Catalaanse kabinet afzette en verkiezingen uitschreef.

Eén partijleider zit in de gevangenis en de ander is in ballingschap, maar dat lijkt de voorstanders van de onafhankelijkheid niet onschadelijk te hebben gemaakt. Ze waren donderdagavond hard op weg zich terug te vechten in het Catalaanse parlement, met een sterker mandaat dan ooit om de onafhankelijkheid door te zetten.

De argumenten van de Spaanse ­regering, di …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?