Luister naar

Nederland staat te kijk in Brussel

Nieuws
De afgelopen dagen waren een feestje voor de organisatoren van het Oekraïne-referendum. Nederland stond te kijk in Brussel – prima voor het beoogde verzieken van de relatie met de EU.
Jan van Benthem Jan van Benthem
vrijdag 21 oktober 2016 om 22:09
Premier Mark Rutte moest vrijdag na afloop van de Europese Raad in Brussel melden dat het ‘geitenpaadje’ naar een oplossing rond het associatieverdrag met Oekraïne, waarop hij gehoopt had, onbegaanbaar was gebleken.
Premier Mark Rutte moest vrijdag na afloop van de Europese Raad in Brussel melden dat het ‘geitenpaadje’ naar een oplossing rond het associatieverdrag met Oekraïne, waarop hij gehoopt had, onbegaanbaar was gebleken. anp / Bart Maat

Brussel

Het gaat ‘heel veel schade berokkenen’ als Nederland en de EU geen oplossing weten te vinden rond het associatieverdrag met Oekraïne, zo liet premier Mark Rutte donderdagmiddag in Brussel weten. Maar ook al praatte hij tot in de nacht met zijn collega’s, een ‘geitenpaadje’ naar een oplossing, zoals hij dat twee weken geleden nog noemde, kon hij vrijdag niet presenteren. Want alle andere Europese landen hebben het verdrag al geratificeerd en hebben totaal geen behoefte er weer aan te wrikken.

En dus stond Rutte mooie woorden te verzinnen – dat er nog steeds een mogelijkheid bestaat dat er een oplossing komt en dat er nog een week tijd is tot de deadline van 1 november.

Maar het nee waarmee de Nederlandse kiezers het verdrag waarvoor in Oekraïne een complete revolutie is ontketend, naar de prullenbak verwezen, krijgt nu pas zijn uitwerking. Nederland staat te kijk en de rest van de EU kan weinig anders dan gefrustreerd nog eens luisteren naar de uitleg van de premier: ‘Ik kan niet anders, ik krijg daarvoor geen steun in het parlement.’

wanorde

In Moskou wordt gniffelend toegekeken. ‘De wanorde van de scheiding’, zo kopte Sputnik News al een poosje geleden. In alle berichten van de afgelopen maanden komt één zinnetje voortdurend terug: ‘Nederland is het enige land dat het verdrag niet heeft geratificeerd.’ En dus wordt het verdrag niet geldig, leggen de staatsmedia als Sputnik News en de zender RT er graag bij uit.

De Franstalige afdeling van RT – de door het Kremlin opgezette propagandazender – haalde eerder de uitspraak aan van de voorzitter van het Burgercomité EU, dat het plannetje van GeenStijl om met een referendum keet te schoppen, verwezenlijkte. ‘Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen’, had Van Dixhoorn in de NRC gezegd. Het echte doel was, de verhoudingen tussen Den Haag en Brussel te verzieken. ‘Daarom grijpen we alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de Europese Unie onder spanning te zetten’, zo brengt het Russische RT de werkelijke bedoelingen van GeenStijl en het Burgercomité in herinnering.

gelukt

Dat is de organisatoren van het referendum prima gelukt. De EU kon weinig anders dan frustrerend ontwijkende gesprekken voeren met de Oekraïense president Porosjenko. Die wees er nog eens op, hoe zijn land z’n best doet Nederland te helpen de daders van de ramp van de MH17 te achterhalen.

Rutte wees vrijdag die connectie van de hand – maar die is er wel degelijk. Een land helpen dat vervolgens de deur snoeihard in je gezicht dichtgooit, terwijl er een burgeroorlog in jouw land woedt als gevolg van de keuze vóór het verdrag met de EU, is wel veel gevraagd.

Om de woorden van Rutte aan te halen, er is ‘heel veel schade berokkend’ aan de plek en het aanzien van Nederland binnen de Europese Unie.

Er is één troost: de Europese regeringsleiders zijn ook gefrustreerd over de Waalse deelregering in België. Die heeft namelijk het CETA-handelsverdrag met Canada voorlopig om zeep geholpen.

Het rumoer daarover geeft premier Rutte nog een paar dagen de tijd om nog naar een nieuw ‘geitenpaadje’ te zoeken, maar zoals hijzelf al zei: ‘De kans daarop is erg klein.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.