Naar de hypermarché, of toch de épicerie

Renée Vonk Buitenland
Renée Vonk | beeld Bert Hagenaars en ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Franse keuken is vanzelfsprekend verweven met het dagelijks leven. Eten is overal, in tijdschriften, kranten, op radio en tv, op Facebook – voor Fransen zo gewoon, dat het alleen buitenlanders opvalt, zegt Patrick Timmerman, zelf een Fransman, ook al doet zijn naam anders vermoeden.

Zelfs op scholen staat het restaurant (schoolkantine) op een voetstuk. De leerlingen krijgen tussen de middag een warme lunch (een driegangenmenu met voor-, hoofd- en nagerecht) opgediend. Want omdat veel ouders werken, moeten veel kinderen op school overblijven. Op het platteland rijdt een speciale schoolbus, want er is geen passend openbaar vervoer. In kleine dorpjes zijn doorgaans geen basisscholen, vaak wel crèches.

De meeste ouders sturen hun kind als het drie jaar wordt naar de école maternelle. Deze ‘peuterschool’ is niet verplicht. Na vijf jaar basisonderwijs (école élémentaire) volg …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?