Luister naar

Moslimlanden signaleren Atlantische afkeer islam

Nieuws
ASTANA - De Organisatie van Islamitische Coöperatie (OIC) wil dat Nederland niet langer 'stilzwijgend' blijft over aanhoudende aanvallen op de islam. Over onderdrukking en discriminatie van niet-moslims zwijgt de OIC echter in alle talen.
redactie buitenland
woensdag 6 juli 2011 om 19:23

Het in 1969 opgerichte samenwerkingsverband van 57 moslimlanden is deze week bijeen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Opvallend was dat de algemeen-secretaris, de Turkse hoogleraar Ekmeleddin Ihsanoglu, dinsdag zijn pijlen richtte op Nederland. In een aparte verklaring waarschuwde de OIC-bestuurder dat 'beledigende opmerkingen over de islam, de profeet Mohammed en zijn vrouwen' door Geert Wilders niet langer kunnen worden getolereerd. Hij zei dat de PVV-leider zich op een 'gevaarlijk pad' begeeft en riep de Nederlandse regering op in te grijpen.

Wilders reageerde gisteren in een sms aan Spitsnieuws. 'De OIC is een criminele shariaclub die het woord vrijheid niet eens kan spellen', aldus Wilders. 'We moeten ons verzetten tegen dit soort boevenbendes en de waarheid over de vrijheid van meningsuiting, de islam en de zogenaamde profeet blijven zeggen. Ik zal dat in ieder geval altijd blijven doen, wat ze ook rondtoeteren.'

Islamofobie wordt een steeds groter gevaar voor de wereldvrede, aldus OIC-secretaris Ihsanoglu in zijn openingsrede vorige week donderdag. In het afgelopen jaar tekende zich een 'zorgwekkende tendens' zich af en begint de afkeer van de islam een 'Atlantische' omvang te krijgen. Omdat islamofobie volgens Ihsanoglu gelijkstaat aan racisme, zal de OIC zich beijveren om de internationale conventie tegen racisme zo aan te passen dat ook religie daaronder valt.

eenzijdig

Ihsanoglu deed geen poging de hand in eigen boezem te steken, maar leverde veel kritiek op uiteenlopende politieke ontwikkelingen in de westerse wereld. Vooral Israël moest het daarbij ontgelden, omdat het 'in bezet Al-Quds (Jeruzalem, red.) voortgaat islamitische heiligdommen ernstig te bedreigen'. Hij hekelde de pogingen om Al-Quds te judaïseren en sprak steun uit voor de oprichting van een Palestijnse staat.

Over de Arabische opstanden was het OIC-kopstuk korter van stof. Hij riep de leiders in Libië, Jemen en Bahrein op tot een dialoog met de bevolking. Hoewel de OIC zich officieel ook tegen joden- en christenhaat keert, repte Ishanoglu met geen woord over discriminatie en vervolging van christenen in moslimlanden noch over aanvallen op kerken en kloosters in het afgelopen jaar.

In Astana presenteerde de OIC het vierde jaarrapport over intolerantie en discriminatie van moslims. In het verslag, dat bol staat van meldingen over aanvallen op moslims en moskeeën, dringt de OIC aan op te streven naar interreligieuze harmonie. Die staat onder druk door ontheiliging van gewijde symbolen, vooroordelen over de islam en in het bijzonder door de verbranding van de Koran. Wel zag de OIC een paar lichtpuntjes, zoals het Britse toegangsverbod voor koranverbrander Terry Jones.

De OIC stemde in met een naamswijziging - voorheen stond de C voor Conferentie - en accepteerde een nieuw logo waarin alle symbolen van de islamitische ummah (gemeenschap) zijn verwerkt en de Kaaba (heiligdom in Mekka) het middelpunt van de wereld is.


Afstand

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) neemt afstand van een oproep van de Organisatie van Islamitische Conferentie (OIC) aan de Nederlandse regering om de 'haatcampagne' van PVV-leider Geert Wilders te stoppen. 'De Nederlandse regering neemt onverkort afstand van de oproep om een politicus de mond te snoeren. Nederland kent de vrijheid van meningsuiting en heeft die zeer hoog in het vaandel', aldus Rosenthal gisteren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.