Luister naar

Meer Joden emigreren naar Israël

Nieuws
JERUZALEM - De emigratie van Joden naar Israël is dit jaar explosief toegenomen. Dat vooral Joden uit rijke, democratische staten verhuizen naar het Beloofde Land, is opmerkelijk, meent het Joods Agentschap voor Israël (JAI).
Gerhard Wilts
zaterdag 25 oktober 2014 om 06:00
Meer Joden emigreren naar Israël
Meer Joden emigreren naar Israël

Het aantal emigranten (olim) dat naar Israël verhuist, ligt dit jaar dertig procent hoger dan vorig jaar. Naar schatting 25.000 Joden maken aliya (Hebreeuws voor opgang) naar Israël, bijna achtduizend meer dan vorig jaar. Sinds 2002, toen er ruim 33.000 Joodse emigranten naar Israël verhuisden, zijn er niet zo veel Joden geëmigreerd.

Van die 25.000 landverhuizers komen er achtduizend uit Oost-Europa, 6300 uit West-Europa en 2900 uit Noord-Amerika. In de jaren negentig lag het aantal nieuwkomers overigens beduidend hoger, variërend van 56.000 tot 199.000 olim per jaar, blijkt uit cijfers van het Israëlische ministerie van Immigratie.

JAI-directeur Natan Sharansky meent dat er sprake is van een historische verschuiving. We gaan van een aliya om te overleven naar een aliya uit vrije wil, merkt hij op in een opinieartikel in de Jerusalem Post. Niet eerder in veertig jaar hebben zo veel Joodse inwoners van rijke en westerse democratieën vrijwillig besloten naar Israël te vertrekken.

Voorheen kwamen grote immigratiegolven op gang als gevolg van geweld en ontbering die Joden in hun geboorteland ondervonden. Ze ontvluchtten die ondraaglijke omstandigheden in de hoop een beter leven in Israël te kunnen opbouwen, schrijft Sharansky. Hijzelf zat als dissident negen jaar in een Siberisch strafkamp, totdat Rusland hem in 1986 het land uit zette. Sharansky vertrok naar Israël, waar hij onder meer minister werd.

ideale plek

Opvallend is dat dit jaar veel Joodse immigranten meer dan negenduizend afkomstig zijn uit vrije en welvarende landen, met democratisch gekozen regeringen en hoogontwikkelde economieën. De westerse aliya wijst erop dat velen niet langer genoegen nemen met een comfortabel leven, maar graag een rijk en zinvol Joods leven willen leiden en Israël als de meest ideale plek daarvoor zien.

Die ontwikkeling juicht Sharansky toe. Israël wordt meer dan alleen een schuilplaats voor vervolgde Joden. Nu komt de Theodor Herzls droom van normaal zionisme uit. Herzl hoopte dat de Joodse staat als een magneet Joden zou trekken, die voluit als Jood willen leven.

Dat juist veel Franse Joden naar Israël komen, heeft volgens Sharansky in beperkte mate te maken met een groeiend antisemitisme in Frankrijk.

De geschiedenis leert dat Joden voor antisemitisme op de vlucht gingen als de overheid Jodenhaat aanmoedigde. In Frankrijk is daarvan geen sprake, want Parijs treedt juist hard op tegen antisemitische uitingen. Joden die goed assimileren in de samenleving, kunnen een heel vreedzaam bestaan hebben in Frankrijk.

Bovendien kunnen Franse Joden zich gemakkelijk vestigen in andere landen van de Europese Unie, zo meent Sharansky.


veertien miljoen Joden

Wereldwijd leven er naar schatting 14 miljoen Joden. Voor de Tweede Wereldoorlog waren dat er ruim 18 miljoen. Na de Holocaust of Shoa, zoals de Joden zeggen waren er nog twaalf miljoen Joden overgebleven.

De meeste Joden wonen in de Verenigde Staten, bijna zes miljoen.

In Israël zelf wonen 5,6 miljoen Joden. Israël is het enige land waar zij in de meerderheid zijn.

In Europa leven ruim 1,4 miljoen Joden.

In andere werelddelen is het aantal Joden veel geringer: in Latijns-Amerika 383.000, in Australië 119.000, in Afrika 75.000 en in Azië 40.000.


Aliya's en Operaties

  • In het begin van de twintigste eeuw kwamen veel Joden in de diaspora met vijf massale golven naar Israël. Er volgden ook Operaties, meestal per luchtbrug, om Joden thuis te halen.
  • 1e aliya (1882-1903): 25.000 Joden ontvluchten pogroms in Rusland en Roemenië, 2500 Joden weg uit Jemen.
  • 2e aliya (1904-1914): 35.000 Joden weg uit Rusland en Polen.
  • 3e aliya: (1919-1923): na een onderbreking door de Eerste Wereldoorlog verlaten nog eens 35.000 Joden Rusland en Polen.
  • 4e aliya (1924-1928): circa 67.000 Joden trekken weg uit Polen, Rusland, Roemenië, Litouwen, Jemen en Irak.
  • 5e aliya (1929-1939): 250.000 Joden weg uit West- en Midden-Europa.
  • Operatie Op Adelaarsvleugels of Magisch Tapijt (1949): 50.000 Joden moeten weg uit Jemen vanwege de stichting van de staat Israël in 1948.
  • Operatie Ezra & Nehemia (1950/51): 125.000 Joden weg uit Irak.
  • Tussen 1954 en 1961 trekken 30.000 Joden weg uit Marokko.
  • Operatie Mozes (1984): 8000 Ethiopische Joden (Falasjas) gaan naar Israël.
  • Operatie Salomo (1991): binnen twee dagen worden 14.000 Joden uit Ethiopië overgebracht naar Israël.
  • Na ineenstorting van de Sovjet-Unie (1990) verhuizen een miljoen Joden uit Rusland en Oekraïne naar Israël.
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.