Meer dan dertig doden door aanslagen Brussel - update - (met reacties)

Buitenland

Bij aanslagen in Brussel zijn tot dusver in totaal 34 doden gevallen. 

Brussel

Op de Brusselse luchthaven Zaventum zijn vanmorgen rond acht uur twee aanslagen gepleegd. Daarbij zijn tot dusver veertien doden te betreuren. Even over negen werd een aanslag gepleegd in een treinstel op het metrostation Maalbeek. Daarbij vielen nog eens twintig doden. In totaal zijn meer dan honderd mensen gewond geraakt, van wie velen zeer ernstig. 

Ooggetuigen vertelden aan het Belgische persbureau Belga dat er voorafgaand aan de explosies op de luchthaven is geschoten en dat er in het Arabisch is geschreeuwd. Bij de explosies op de luchthaven zouden drie bompakketten gebruikt. Twee zijn afgegaan in de vertrekhal, bij SN Brussels Airlines en bij de balie van American Airlines. Volgens de VRT is ook een derde bompakket aangetroffen.

De explosies vonden mogelijk plaats in het ondergrondse treinstation. Een deel van een vertrekhal is daardoor vernield. Op filmpjes op sociale media zijn rennende passagiers te zien en gewonde mensen. De luchthaven wordt geëvacueerd. Het vliegveld is gesloten voor vliegverkeer en het treinverkeer werd omgeleid.

Naar aanleiding van de aanslagen is al het openbaar vervoer in Brussel stilgelegd. Er rijden geen metro’s, bussen en treinen. Het crisiscentrum adviseert aan alle inwoners van Brussel om binnen te blijven. De omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd.

De Belgische wegpolitie heeft automobilisten aangeraden de snelweg in de buurt van het vliegveld Zaventem te mijden.

Intussen is het Centraal Station van Antwerpen ook kort ontruimd. Door alle maatregelen is het treinverkeer tussen Antwerpen en Brussel stilgelegd. Ook de metro van Charleroi is stilgelegd. Het bovengrondse openbaar vervoer met bussen gaat wel gewoon door.

Het dreigingsniveau in België is opgeschaald naar het hoogste niveau, van 3 naar 4. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Johan Jambon besloten na overleg met het crisisteam. Er is een rampenplan in werking getreden volgens de plaatselijke autoriteiten. Voor de beveiliging van de Belgische hoofdstad zijn extra militairen ingezet. Ook is de bewaking van Belgische kerncentrales aangescherpt. <

Bijlagen

Video Passagiers ontvluchten vliegveld Zaventem na aanslagen.
Passagiers ontvluchten vliegveld Zaventem na aanslagen.

Links

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?